Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitabı aylar önce hediye olarak almıştı bir arkadaş. Ama nedense kitaba her baktığımda beni sıkacağını düşündüğüm için bir türlü başlayamadım. Oysa Fahrenheit 451 kitabından öğrenmem gerekirdi kitaplar ve insanlar hakkında kapaklarına bakarak yargıya varmamam gerektiğini. Bu ön yargı yüzünden geç okuduğum bir kitap olmasına üzüldüm. Ama hiç bir şey için geç değildir hayatta :)) Kitap çok fazla Tezer Özlü'nün Çocukluğumun Soğuk Geceleri kitabına benziyor. Tezer Özlü seven biri olarak bu beni hiç rahatsız etmedi. Rahatsız edici bir benzerlikte değil zaten. Kendine özgü iki farklı üslubun ortak paydaları, kesişim noktaları olması gibi. Biraz karşılaştırma gibi olacak ama Sylvia Plath'ın biraz daha yumuşak bir yapıya sahip olduğunu düşündüm okurken. Çeviri olmasından da kaynaklı olabilir. Tezer Özlü mesela gerçekleri gözler önüne sererken rahatsız edici bir noktaya getirir durumu. Kendi rahatsız olduğu için sizi de rahatsız edecek kelimeleri özenle seçer. Bu yüzden tam olarak onunla aynı rahatsızlığı hissedersiniz. Ama Sylvia ne hissetmek istediğinizi size bırakmış sanki. İntihar, kadın erkek ilişkileri vs.. Kitabın kendi kendine sayıklamalar şeklinde yazılmış olduğunu düşünüyorum. Parça parça, en önemli şeyleri önemsizmiş gibi anlatarak. Bu bana çok hoş geldi. Ölüm ve intihardan bahsederken mesela o kadar sıradan yazmış ki önce şaşırdım. Sonrada ölümün zaten doğal olduğunu hatırlayıp kendime şaşırdım. Kitaptaki karakterle Sylvia Plath'ın aynı sonu paylaşmıyor olmasına çok üzüldüm. Yazar hakkında hiç bir kitabını okumamış olmama rağmen zaten çok şey biliyordum. İntihar ederken bile nasıl vicdanlı bir anne olabildiğini, hayatın bazı kurallarına uyum sağlayamayışını.. Diğer incelemelere de baktığımda herkes Sylvia ile birlikte en kötü ihtimal Nilgün Marmara'dan da bahsetmiş. Bu aslında çok güzel bir şey. Böylelikle daha önce tanışmamış insanlar Sylvia sayesinde Tezer Özlü ve Nilgün Marmara'yla tanışmış oluyor.. Kitabın intihara özendirdiğini ya da bunu güzellediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.. Okuyun ve keşfedin. Bu kitapta en çok hissedeceğiniz şey Ester'in sırça fanusuna baktıkça, kendi sırça fanusunuzunda sınırlarını yoklamanız olacak. Etrafınızdaki bütün ilişkileri, kuralları, ahlak alğısını bu çerçevede değerlendirip tartacaksınız. Ve Ester'in (dolayısıyla Sylvia'nın- dolayısıyla kendinizin) iyileşmesi için dua ederken bulacaksınız kendinizi. Kitabı okurken bunalıma gireceğimi, içimi sıkıntılar basacağını düşünmüştüm. Ama hiç sıkılmadan bunalmadan okudum. O kadar acımışken ruhu, bu kadar naif yazmayı nasıl başarmış bilmiyorum. Bu da insana kendini suçlu, sorumlu ve üzgün hissettiriyor. Mutlaka okunması ve üzerine uzun uzun düşünülmesi gereken bir kitap.. Keyifli okumalar.
Sırça Fanus
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201911,5bin okunma
··
274 görüntüleme
Mete Özgür okurunun profil resmi
Eğer Nilgün Marmara ve Tezer Özlü hayranıysanız, onlar sayesinde Sylvia Plath, Cesare Pavese ve Louis Ferdinand Celine gibi birçok isimle daha tanışmış oluyorsunuz. Özellikle Pavese ve Plath'in intiharı kendileri için güzellediklerini düşünüyorum. İntiharlarına ikna oluyor okur :) Yani "Yapma be kardeşim! Hayat çok güzel. Gel vazgeç." denmiyor hiç. :)
İpek Demirer okurunun profil resmi
Ben öyle düşünmüyorum. İntihara ikna olunduğunu yani.. Ya da ben yaşamayı çok seviyorum. Bilemiyorum. Yaşamayı çok sevdiğim halde şunu soruyorum ama bazen. Yaşamak çok mu güzel ? Ya da bizi burda turan ne ? Tezer Özlü'nün ilk intiharından sonra babası " bu kadar güzel incirler varken İnan'a ölmeyi nasıl düşünebilir" demişti. Çok beceriksizce bir cümle. Eğer yaşamın güzelliğinden dem vuranlar daha ikna edici değilse, bu ne Sylvia'nın ne Tezer'in ne de Pavece'nin suçu. Bu yüzden incelemede insan kendini suçlu hissediyor dedim.
10 sonraki yanıtı göster
Yaren okurunun profil resmi
Merak ettiğim bir kitaptı. Çok güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık...
İpek Demirer okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Mutlaka okuyun ve sıkılır mıyım diye korkmayın keşinlikle.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.