Mihail Bulgakov'un Mihail Bulgakov "Köpek Kalbi" (Rusça: Sobachye Serdtse) Köpek Kalbi eseri,ilk 1925 yılında yazılmış ama sansürlendiğinden uzun yıllar yayımlanmamış ve 1987'de Sovyetler Birliği'nin çözülme sürecinde resmen yayımlanmıştır.Bu kısa roman,bir yandan Sovyet döneminin sosyal ve politik yapısına dair güçlü bir eleştiri,diğer yandan insan doğası,ahlaki sorumluluklar ve bilimsel ilerlemenin sınırları gibi felsefi soruları ortaya atan ,Bulgakov'un absürt,fantastik öğelerle bezediği keskin mizahını gördüğümüz kısa bir romandır.
SPOILER GELİYOR =)
Roman, Moskova'da bir profesör olan Filipp Filippoviç Preobrajenski ve onun asistanı Doktor Bormental'in, sokak köpeği Şarik üzerinde gerçekleştirdikleri sıra dışı bir bilimsel deney etrafında gerçekleşir. Profesör Preobrajenski,bu deneyle köpeğin hipofiz bezini ve testislerini bir insanınkiyle değiştirir.Sonuç olarak Şarik,zamanla bir insana dönüşmeye başlar.Ancak bu insanlaşma süreci,hem ahlaki hem de toplumsal anlamda karmaşık sonuçlar doğurur.Şarik, "Poligraf Poligrafoviç Şarikov" adını alır ve zamanla kaba, sorumsuz, açgözlü ve ahlaki değerlerden yoksun bir karakter haline gelir. Şarikov'un bu dönüşümü, toplumdaki yozlaşmanın bir yansıması olarak görülebilir.
Bulgakov, "Köpek Kalbi" aracılığıyla;
~ insan doğasına yapay bir müdahalenin, beklenmedik ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine (Bilim ve Ahlak İkilemi),
~Şarikov'un insan haline geldikten sonra , Sovyet bürokrasisine katılıp yeteneksiz, kibirli bir memur oluşuyla dönemin Sovyet rejiminin, ahlaki değerlerden yoksun, yeteneksiz ve sorumsuz bireyleri nasıl ödüllendirdiğine (Sosyal Yozlaşma ve Bürokrasi Eleştirisi),
~Şarikov, biyolojik olarak insan olsa da ahlaki ve toplumsal anlamda bir insan olma yetisine sahip olamaması( İnsan Doğası ve Toplumsal Kimlik Eleştirisi) gibi önemli tema ve sorunlara dikkat çeker.
Kitabı okurken önce Şarikov'a acıyor,sonra kızıp gülüyorsunuz,onun gelişimi ve dönüşümü oldukça yüzeysel işlenmiş,kadın karakterler çok arka planda kalmış,güçlü bir konusu olmasına rağmen bazı geçişlerin sağlam olmaması da kitapla ilgili olumsuz düşüncelerim.Kitabı Franz Kafka'nın Dönüşüm kitabına da benzettim biraz...
Keyifli okumalar...
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,6bin okunma