2024 28. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2024 11:19
“Alışır, alışırsın. Bu dünyada başka türlü yaşamanın çaresi yok…” Gerçekten bu dünyada sevenler kadar zarar görmüş bir varlık bile bulmak mümkün müdür? Kendinden bile vazgeçecek kadar kara sevdaya boğulmuş olan Memo, benim unutulmaz kitap karakterlerim arasında yer aldı. Kin, takıntılık, aşk, cesaret… Hepsini o kadar güzel harmanlamış ki yazarımız kitap okuduğumu bile unuttum. Beni reading slump ( kitap okuyamama durumu) dan kurtardı diyebilirim. Akıcı, duru bir anlatımla aslında bize çoban Ahmet’in paşa kızı olan Gülbahar ile yaşadıkları aşklarını anlatır. Acaba gerçekten yaşayabilecekler midir? Bu arada bu efsane gerçektir. Sadece Yaşar Kemal bu efsaneyi toparlayıp kitap haline getirmiştir. Kemal Sadık Gökçeli: "Babam, anam Doğu Anadolu'dan, 1915'te Rus ordusu Van'ı işgal edince, oradan bir buçuk yılda Çukurova'ya gelerek bu köye yerleşmişler. Köyde bizimkilerden başka Kürtçe konuşan hiç kimse yoktu. Ben kendimi bildiğimde Kürtçe sadece bizim evin içinde konuşuluyordu. Ben doğduğumda babam çok yaşlı, belki elli yaşın üstündeydi, anam da çok gençti. On yedi yaşında. Evde babamın bir kardeşi, onun karısı, bir de akrabaları bir genç kız vardı. Amcamın karısının bir elini Van'da bir top gülle parçası almış götürmüştü. Aile bir bey ailesiydi. Ailenin mensup olduğu Luvan aşiretinin son beyi Gulihan Bey babamın amcasıydı." Üç buçuk yaşlarında iken bir kurban kesimi sırasında halasının kocasının elindeki bıçağın kayarak gözüne saplanması sonucu sağ gözü kör oldu. Dört buçuk yaşındayken, babası camide namaz kıldığı sırada Van'dan göç ederken ölümden kurtarıp besleyip büyüttüğü Yusuf adındaki oğulluğu tarafından öldürüldü. Bu olaydan sonra on iki yaşına kadar kekemeliğe tutuldu. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlandı. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Hayatı boyunca toplam 38 ödül aldı. 28 Şubat 2015 tarihinde, 91 yaşındayken, organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede öldü. Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal
Ağrıdağı EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202536,2bin okunma