"İnsan içindeki yok edilemez olana sürekli bir güven duymadan yaşayamaz, ancak hem yok edilemez olan hem de güven onun için hep gizli kalabilir. Bu gizli-kalma'nın ifade biçimlerinden biri kişisel bir Tanrı'ya inançtır."
Kafka; aforizmalar kitabında yaşam, ölüm, tanrının varlığı ve iyi kötüyü ayırt etme gibi konularını aforizmalarla yani özdeyişlerle anlattığı kısacık, okumama hastalığından kurtarabilecek bir kitap. Özdeyiş, bir konuyla ilgili duygu ve fikirlerini tasvirlerle ve uzun cümlelerle yazmaktır.
Kafka'dan okuduğum ilk kitaptı ve son olmayacak çünkü fikirleri ve hissettiği duygular o kadar derinki bir öyküyü yazarken nasıl anlatacak diye merak etmedim değil. Özellikle dönüşüm kitabını :) (aslında okudum ama hiçbir şey hatırlamıyorum.)
Pérez-Álvarez, Kafka'nın şizoid kişilik bozukluğuna sahip olabileceğini iddia etti. İddia edilen ve sadece "Die Verwandlung" ("Dönüşüm") eserinde değil çeşitli diğer yazılarındaki tarzı, çalışmalarının çoğunu anlatan orta ila düşük seviye şizoid özelliklerini gösteriyor gibi görünmektedir. Çektiği elem, 21 Haziran 1913'ten itibaren yazdığı günlükte ve Aforizmalar eserinde görülebilir. (wikipedia) Franz KafkaAforizmalar