Anadolu'daki Kadim Bilgelik
2024 22. kitabı
Hem arkeoloji hemde tarih alanında sizleri yolculuğa çıkaracak Anadolu serisinin ilk kitabı Anadolu'nun Sırları eserini okurken ne kadar çok bilmediğim sır varmış, dedim kendi kendime. İnanın psikoloji okumasaydım ya tarih ya da arkeoloji okurdum Sanat tarihine de göz kırpardım sanırım. Gerçi üniversite olarak arkeolojimi okusam, diyorum ama yok okul hayatı zor bir süreç vesselam. Neyse biraz konuyu dağıttım. Mevzu Antik Dünya olunca ben kimseye gerek duymadan yolculuğa çıkıyorum. Öyle ki yolculuğun ilk kısmı Anadolu'da yaşamış tarihi kişilerden oluşuyor. Pek çok ismi az çok bildiğinizi düşünüyorum. Homeros, coğrafyacıların atası Strabon, Sinoplu Diyojen, masalcı Ezop, Amazonlar gibi. İkinci kısımda tarihi mekanlar var; dünyanın ilk tapınağı, ilk ticaret merkezi, ilk üniversitesi ve ilk borsası en merak edecekleriniz arasında. Son bölümde ise Anadolu'da yaşanan tarihi olaylar anlatılmış. Kadeş Antlaşması, Truva Savaşı ve Jül Sezar'ın Pontus kralını yendiği Tokat'taki büyük savaş. Bu savaş öyle mühim ki Kayser meşhur "Veni, Vidi, Vici - Geldim, Gördüm, Yendim" sözünü bu savaştan sonra söylüyor. Gelelim benim dikkatimi çeken birkaç hususa; Frig başlığı olarak bilinen şapka hem Fransız İhtilalinde hem de şirinler çizgi filiminde kullanılmış olması oldukça ironik. Özellikle de Noel Babanın günümüzdeki hali ve kıyafetlerinin tasarımının kola reklamı için üretildiğini bilmek şaşırtıcı. Halbuki Noel Baba Anadolu'lu bir rahip. Ama etkileyici olanı ise "Tüm yollar Roma'ya çıkar" sözünün söylendiği şehir. Roma döneminde dünyanın merkezi olarak kabul edilen Millon Taşı Fatih'te Büyük Kostantin tarafından inşa edilmiş. Yani bir zamanlar dünyanın merkezi İstanbul imiş. Düşüncesi bile heyecan verici bence. Okumayı artık siz hayal edin. Kerim Kuvetli
Tarih
Anadolu'nun SırlarıKerim Kuvetli · Maya Kitap · 2019408 okunma