Logo Terapi 'nin kurucusu Dr. Victor Frankl'nin Anlam Arayışı eseriyle meşhur olduğu için Duyulamayan Anlam Çığlığı eserini bilen pek yok diyebiliriz.
İkinci dünya savaşı sırasında toplama kamplarında bir doktor olarak hayatta kalmayı başaran Frankl'in kamptan kurtulduktan sonra karısı dahil bütün sülalesinin, yani herkesin öldüğünü öğrenir. Kampta kaldığı zaman boyunca doktorluk yeteneğiyle meşgul olur ve mücadele eden insanlarla pes eden insanları inceler.
Gelelim kitabı ilk bölümüne; "Duyulamayan Anlam Çığlığı" başlığı altında geliştirdiği Logo (anlam) terapi kavramını açıklıyor ve anlam isteğinin derin bir iradeye dayandığını, bu iradenin ise yaşama anlam katmada etkin bir gücü olduğunu vurguluyor. Savaştan sonra insanların yöneldikleri hümanizm olgusunu da kendi teorisiyle açıklayan Frankl'in hümanist psikolojinin ne derece hümanist olup olmadığını sorguluyor. Çünkü hümanizm insanı öncelediği düşünülse de, insanı her şeyin üstünde tuttuğu için bir çeşit insansı egoizme yani insanı yüceltmeye dayandığından anlam arayışına ket vuran bir özelliğe sahip. Öyle ki iki kişinin interaktif paylaşımı olan seksin bile insansızlaşması söz konusu. Ayrıca doktor sporu günümüzün çileciliği olarak belirtirken geçicilik ve ölümlülük olgusunu bizlere hatırlatıyor.
Psikoloji bölümü mezunu olduğum için okurken zorlanmadım lakin bu alanda yeni okuma yapanlara karşılaştığı psikolojik kavramları araştırırak okumalarını tavsiye ederim. Okuma serüveniniz daha keyif olur.
Viktor E. Frankl