Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Peyami Safa'nın Şimşek'i oldu.
Kalemine hayran olduğum yazar, yine insan ruhunun ahlâki ve de ahlâkî görülmeyen eylemleri gözlemleyerek bir anlatımı tercih etmiş. En başta Müfit, sonra Pervin, daha sonra Sacid karakteri ve yozlaşmış arkadaş ilişkileri üzerinden aldatmanın, aldatılmanın, sadakatsizliğinin,vicdan azabının muvazenesizliğinin en çirkin halini sorgularız.
Kuşkunun sağlıklı bir insanı bile hasta ettiğini biliriz. Hasta bir insan için ise kuşku hayatın en büyük kâbuslarından biridir. Müfit tam da böyle kırılgan ve hastalıkla boğuşan biri ve aldatılma şüphesinin pençesine düşer.
Durağan ilerlerken bir anda beklenmedik olayların yaşandığına şahit oluyor ve şaşırıyoruz. Bir dizi analitik gözlemleri ile kitap bizi cezbeder hemen. Şimşek adı ile de müsemma bir eser. İyi ki okuduk.
#heraybirşiirbirromanokuyoruz
Fatma KazankayaSmkSena KaracaBilge DemirciGülbahar ŞenolElif Demirbaş CaymakZeynepNesrinGülşah OngunSaadet Eroğlu Güven
#kitapalıntıları :
İzzetinefsin kendi kendisiyle mücadelesi, ruhî buhranların en dehşetlisini doğurur, beyni uğuldatan ve gözleri karartan öfkeler insanı yaşamaktan caydıracak kadar şiddetli yeisler bu buhranların mahsulüdürler.
Müthiş ân! Ya susmaya, ya yalan söylemeye, ya itiraf etmeye mecburdu. Susamazdı, bu itiraf kadar fena; yalan söyleyemezdi, çünkü buhran geçiriyor ve teheyyüçlerini* idare edecek san'at kuvvetinden mahrum bulunuyordu. İtirafa gelince... O bütün bütün imkânsız.
*heyecanlanma, coşma.
Seni bütün ihtiraslarında büyültecek, ezilsen bile ezmeyecek, yenilsen bile yükseltecek, düşsen bile kaldıracak bir tek büyük his vardır: İstiğna. Feragata daima hazır olmak.
Pek iyi bil ve bilirsin ki vazgeçmeye hazırlanan muvaffak olur.
Vaz geç!
Her şeyden vazgeçen her şeye malik olur. Her felakete hazır ol!
Biz her şeyin kıymetini ölümüne borçluyuz. Hayat da budur.
Boğazına içeriden kıskacını takan akrebin adını biliyordu:
Vicdan azabı.