Ölüm nedir?
2024 152. kitabı
Felsefi teorilerinde kötümser bakış açısıyla bilinen yazar aynı zamanda Nietzsche'nin akıl hocasıdır. Peki bu kötümser bakış açısıyla ölümü nasıl yorumlamıştır derseniz. Gelin birlikte öğrenelim. Evvela ölüm kavramının bir fikir yoksa sadece bir olay mı olduğu sorgulanıyor. Yani bir insanın bedeni hareketsiz kaldığında neden öldüğünü söylüyorsunuz. Hareketsizliğin adı mı ölüm yoksa hayatın sona erdiği fikri mi? Antik Yunan döneminde ölümü bir fikir olarak benimseyen Epiktetos "Ölümden korkmamamız gerekir. Çünkü yaşadığım sürece ölüm yoktur, ölüm geldiğinde ise ben yokum" diye tanımlar. Bu fikirle beslenen yakın dönem Batı felsefi Existenz (kurtuluş) kavramıyla ölümü açıklıyor. Kişinin ruhu bedenin kurtuluyor bir manada ayrılıyor. Yine bu bağlamda canlı faaliyetlerinin askıya alınması uyku; organik faaliyetlerin kesintiye uğraması ise ölüm olarak izah ediliyor. Pek çok felsefeci ölümü anlatabilmek adına uykuyu bir örnek olarak veriyor. Ayrıca ölümün metafizik tarafı Batılı felsefecileri bile hayatı geçiciliği noktasına götürüyor. Ama bu Doğu'daki gibi bir geçicilik algısı değil. Daha çok yok olma ve hiçlik üzerine kurulu. Öyle ki Schopenhaur ölüm korkusunun kişinin yok olacağı ama dünyanın var olmaya devam edeceği fikri üzerinden yorumladığından bahsediyor. Ölümün yok olma ile eş değer görülmesi felsefede kötümser bir bakış açısının gösterisi. Ölüm felsefesi üzerine daha farklı fikirler yok mu, elbette var. O yüzden bu kitap sınırlı kalmadan daha çok okumanızı tavsiye ederim. Her kitap bir fikirler dünyasında bir adımdır. Arthur Schopenhauer
Felsefe-Düşünce
Ölümün AnlamıArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 20121,356 okunma