Okuduğum en güzel Nutuk idi. Bundan önce Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Nutuk'u okumuştum. Gayet güzeldi ama Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk bir başka... Günümüz Türkçesi ile yazılmış olması da kitabı daha okunaklı hâle getirdi. Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk , adından da anlaşılacağı üzere Millî mücadeleye şahitlik etmiş, harplerde bulunmuş askerlerin ve o döneme şahitlik eden yazarların hatıratlarından alıntılar ekleyerek Gazî'nin Nutuk'ta bahsettikleriyle o kişilerin yazdığı hatıratlar arasında mukayese yapabilme imkânı sunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu hizmeti için çok teşekkürlerimi sunuyorum.
Kitapta Gazî'nin yazdıkları beyaz arka fon üzerine siyah font, hatıratlar da koyu arka plan üzerine kırmızı font olarak verilmiş. Bu sayede okurken hatırat ve Nutuk'un birbirine karışması engellenmiş. Ayrıca çeşitli gazete haberleri ve fotoğraflar ile de desteklenmiş, bu da çok güzel bir renk katmış kitaba.
Kitap biraz uzun haliyle. Ama uzunluğu sizleri hiç korkutmasın, okuması gayet keyifli. Mükemmel bir Nutuk okuma deneyimi yaşayacağınıza eminim. Ben çok keyif aldım. Hepinize de tavsiye ederim.
Kitapta Hatıratı bulunan bazı isimler:
Rauf OrbayCevat Abbas GürerFalih Rıfkı AtayR. Hüsrev GeredeLord KinrossAli Fuat CebesoyKazım KarabekirMazhar Müfit Kansuİsmet İnönüKılıç AliHalide Edib Adıvar