M E C Z U P (⁠◠⁠‿⁠・⁠)
2024 72. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 23:27
Meczup kitabı, Halil Cibran 'ın Gezgin kitabına benziyor. Sayfalarının kısa öykülerden oluşması,az sayfalı kitap olmaları benzer yönleri.. Lakin Gezgin okunduğunda daha kolay anlaşılabilen,günlük muhabbetlerde bahsedilebilecek öykülere sahip bir eser iken, Meczup anlam açısından daha kapalı öykülere sahip bir anlatımı var. Buradaki küçürek öyküler,daha alegorik tarzda yazılmış. Metaforlar daha kapalı yazılmış öykülerde. ••••••••••••• metafor: genellikle tek bir imgede yoğunlaşır. alegori: birçok metaforu bir araya getirir ve daha geniş bir mesaj verir. amaç - metafor: anlatımı süslemek, anlamı güçlendirmek. - alegori: soyut fikirleri somutlaştırmak ve derin mesajlar iletmek. ••••••••••••• İnsanın âlay-ı İlliyyine doğru yolculuğu ,dünya hayatının keşmekeşinden çıkamayanlar için meczupluk olarak görülür genellikle.. Halil Cibran kitaplarını anlatırken kimi zaman ermiş,kimi zaman gezgin oluyor. Burada da meczup olmuş. Bu öykülerde anlatılanlar zamansız.. Olmuş,olan,ve olacak anlatılıyor. Bazı durumlar değişmiyor. Ne onlar? İnsanın doyumsuzluğu,çekememezliği,hadsizliği,adaletsizliği,zalimliği... ••Biz, kiminizi kimi için deneme (fitne konusu) yaptık. Sabredecek misiniz? Senin Rabbin görendir.(Furkan-20)•• ••Bazınızı bazınızla imtihan edeceğiz!'' (En’am Sûresi 53) ••. Nitekim ayetlerden biliyoruz bu konuların zamansız olduğunu. Ve Cibran'ın, öykülerde geçen haklı eleştirileri de, ayetleri destekliyor. Kitabın sonu ise varoluşsal sorgulamalarla bitiyor.. Kitap okumayı sevme nedenlerimden biri ,okuyunca dertleşiyor gibi olmak,anlaşıldığımı hissetmek. ""Hiç düşünmez misiniz "" ayetinin hakkını verdiren kitapları seviyorum. İyilik ve kötülük üstüne düşünerek,,iradeyi yönlendirme,ruhu besleme, iyi hissettiriyor. Bunun için,,edebiyattan,sözden destek almış oluyoruz. Kitabı bitirince, güzel bir sohbeti bitirmiş gibi hissettim. Sadece okusak ,yarım saatte bitecek kısalıkta bir kitap. Ama çok derin olduğundan, düşünülmek istiyor öyküler. Zihinde tartışmalar,anlamı bulmak için yapılan zihinsel kazı çalışmaları bitmiyor hemen.. Öykülerde geçen kelimeler basit,lakin kelimelerin oluşturduğu cümlede,bütünlükte anlam derin.. Tavsiyedir.. Keyifli okumalar..
Öykü
MeczupHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202522bin okunma
1.150 Gösterim
Kitabı ayetlerle yorumlaman çok isabetli olmuş güzel Hocam.👌🏻 Beslendiğimiz yer hamdolsun ki ilâhi kelamlar olduğundan ne okusak bizim mahalleden bir çağrışım alıyoruz değil mi? İyi ki böyle.✨💫 Bu arada bugün pek göremedim seni buralarda.☺️Çok bekletme arada bişeyler paylaş ki gönlümüz şenlensin.🫂🪻 Muhabbetle🤲🏼
Râbia Duanı aldım, mutluyum 🫠 Allah cc razı olsun güzel Hoca'm 💖✨🤗
Çok güzel bir inceleme olmuş fatma hocam yüreğinize sağlık 😍🥰
Fатма ᵕ̈♡︎
Çok teşekkür ederim,mutlu oldum 🫠✨ Sağolasınız 🥰🤗 Huzurlu ışıltılı bir gün dileklerimle ✨
Yorum için sabahı bekledim.. 🌹☺️ İncelemelerin artık ders gibi her okuduğumda bir kavrama daha çok yaklaşıyorum. Metafor ve alegori ikilisi gibi..☺️ Diğer taraftan da derinliğin artıyor.. Ve en sevdiğim nokta, her zaman her yerde yolun İslam'a çıkması. Allah'ın kelamının yansıması insanın hikayesini oluşturuyor.. Bunu okuduklarında görebilmek ve aktarmak ancak kalp gözüyle bakınca olur.. Bizi bize anlatan Yaradan, böyle kalemlerle yapıyor demek ki.. Çok sevdim incelemeni.. Daim ol gülüm 🌹🎀☺️
Fатма ᵕ̈♡︎
Hatice'm,çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için❤️. Ne yapıcı bir yorum oldu❤️. Bu yolda inşaallah Rabb'im de razıdır yoksa bu harika cümlelerin hesabını nasıl veririm bilmiyorum ❤️. Rabb'im sırat-ı müstakimde daim eylesin. İnsan olma yolculuğumuz her daim güzelleşsin. Varolasın ✨💖🤗