Sevgi Yaşamdır
2024 24. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 17:32
İki insan birbirinin farkına varınca iletişim başlar. Eğer ki bu kişiler donanmış bir bilince sahipse çevresine daha güçlü ve zengin yaşam olanakları sunar çünkü bilinci donanmış insan, bilinci donanmamış insandan her zaman ve her koşulda daha etkili ve güçlü olacaktır. İnsan muhteşem bir potansiyeldir. Bir toplumdaki anne babalar, öğretmenler, işadamları insan potansiyelini geliştirme bilinci içinde davranır ve olanaklar yaratırlarsa o toplum gelişir ve güçlü olur ki zaten bir ülkenin geleceğinin garantisi, çocuklarını geliştirmek için yarattığı olanaklarda yatar. Ancak yaşanılan olaylara çok fazla anlam veren insanların maalesef ki yaşadıkları olayların anlamı yoktur; olayları algılayan insan, algıladığı zemine göre olaya anlam verir. Olayların algılanmış, yorumlanmış ve anlam verilmiş haline ‘fenomen’ denir. İnsan fenomen dünyasında yaşamını sürdürürken kurduğu iletişimde iki düzey vardır; ilki başkalarına gösterilen dış dünya, sosyal yüz; ikincisi ise yalnız bireyin bildiği iç dünya, can. Gösterilen sosyal yüz ile içimizdeki can aynı mesajları veriyorsa yaşamımızda stres az olur; gösterdiğimiz gerçek ile bizim içimizdeki gerçek birbirinden ne kadar farklı ise yaşamımızda o kadar çok stres olur. Güven ortamında can kendini özgürce ifade ettiğinden stres düşüktür. Bu şekilde stresin düşük olduğu insan ilişkilerinde kişi, beş temel ilişki gereksinimini karşılamak ister. Bu gereksinimler, varoluşun beş boyutu olarak adlandırılır. Varoluşun birinci boyutu kaale alınmak, umursanmaktır. Kişi hem kendinin, hem de sınırlarının ve sorumluluğunun hesaba alınmasını ister. Varoluşun ikinci boyutu kabul edilmektir. Kişi yargılanmadan olduğu gibi kabul edilmek ister. Varoluşun üçüncü boyutu değerli görülmektir. Kişi kendinden daha büyük bir bütünün vazgeçilmez parçası olmak ister. Varoluşun dördüncü boyutu yeterli görülmektir. Kişi güçlü ve güvenilir olmak ister. Varoluşun beşinci boyutu sevilmektir. Kişi özlenmek ve sevilmek ister. Ait olmak ve birey olmak, varoluşun beş boyutu tablosuyla birlikte bizim varoluş matrisimizi oluşturur. Çocuk içinde yetiştiği ortamda varoluş matrisi içinde kişiliğini bulur. Ancak yaşadığımız kültürün farlılıkları İletişim Donanımları nı oldukça fazla etkiler. Örneğin korku kültüründe ezenler ve ezilenler vardır; değerler kültüründe ise doğru olanı yapan, biz bilincinde insanlar vardır. Korku ve değerler kültüründe sevgi farklı anlamlar ifade eder. Korku kültüründe sevmek sevilen kişinin sahibi olmak anlamına gelir; değerler kültüründe sevmek ise onun gelişerek mutlu olmasına kendini adamak anlamına gelir. Maalesef ki ülkemizde sözde sevgi adı altında yıllarca yıpratılarak ve korkutularak evli kalmaya mahkûm edilen kadınlarımızın yaşadıkları tam olarak korku kültürünün sonucudur. Unutulmamalıdır ki erkek kadının sahibi değil, eşidir. Kadının ekonomik çaresizliği, toplum ne der baskısıyla kendinden gitmesinden çekinmesi erkek tarafından baskılanarak korku kültürü oluşturulup kendine mahkûm edilmeye çalışılmasını Doğan Cüceloğlu hiçbir zaman sevgi olarak nitelendiremeyeceğimizi muhteşem bir şekilde ifade etmiş. Çünkü korku ve değerler kültüründe karı koca ilişkisine getirilen bilinç farklıdır. Korku kültüründe kimin dediği olacak mücadelesi ailenin özünü oluşturur. Değerler kültüründe ise doğru olanı yapmak ailenin özünü oluşturur. Aslında gerçeğe saygı, hakkaniyet, kişisel bütünlük, insan onuruna saygı, hizmet ve sevgi, değerler kültürünün çatısını oluşturur. Her satırıyla beni oldukça derinden etkileyen İletişim Donanımları nı okumak isteyen herkese tavsiye ederim. Anlatımını yani düşüncelerini ifade ediş şeklini ve değinmiş olduğu konuların önemini düşünecek olursam şayet yazarımız Doğan Cüceloğlu na ve eseri İletişim Donanımları na tam puanı hak ettiğini düşünerek 10 verdim. Ayrıca Doğan Cüceloğlu nun eserlerinin boş vakit buldukça tekrar tekrar okunması gerektiği kanaatindeyim doğrusu. Bu nedenle okumuş olanlara da tekrar okumalarını tavsiye ederim. Keşkesiz bir yaşam için kim olduğunu ve ne istediğini bilmek yetmez, varoluşunu yaşamayı ve paylaşmayı da bilmek gerekir. Pişmanlıklarımızın çoğunun insan ilişkilerinden kaynaklandığının bilincinde olan bir eğitimci olarak keşkesiz bir yaşamımızın olması dileklerimle..
İletişim DonanımlarıDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20238,6bin okunma
2.221 Gösterim
İletişim Donanımları ile İnsan İnsana kitapları arasında kalmış, karar veremiyordum bu güzel inceleme yazısı ile kararımı verdim. Teşekkür ederim kaliteli bir inceleme yazısı olmuş :)
Büşra Küsken
@MehmetKutlu Teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim 🌸