Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

408 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Türkiye'deki ilk baskısı Atatürk'ün talimatıyla 1928 yılında, devlet matbaası tarafından eski yazıyla yapılmış, 1929 yılında ise bugünkü yazıyla yayınlanmış kitap, 1929'dan 1995 yılına kadar baskı yapmamış. Okuduğum baskısı 2016 yılına ait 11. Baskı. Kitap, Rahip Jean Meslier'in Tanrısızlık hakkındaki 192 denemesinden oluşuyor. Her bir başlık en fazla üç sayfa sürüyor ve kimi yazıları ikna edici argümanlar içeriyor. Buradan, bazı yazılarının önceki yazılarının tekrarı olduğu ve ikna edici bilgiler içermediği sonucuna ulaşabiliriz. Kitabın başında, Atatürk'ün okuduğu baskıda altını çizdiği birkaç sayfa bulunuyor. Burada hoş bir anıdan da bahsetmeliyim. Çevirmen Abdullah Cevdet, kitabın ilk baskısının bir nüshasını Atatürk'e hediye etmiş ve o günün tarihini atmış (29 Aralık 1928). Benim kitabı okumaya başladığım tarih de aynı güne ama 89 yıl sonrasına denk geliyor. Çevirmen pek çok yerde bazı yayınların da okunmasını salık veriyor ama bunlar ya zamanının dergi ya da kitapları. Bu dergi veya kitaplara ulaşmak ya da en azından ilgili kısmı okumak farklı bir deneyim olabilirdi. Kitabı basan Kaynak Yayınları belki başka baskılarında o kaynakları da ekler. Meslier'in, Tanrısızlığı insanların ikiyüzlü oluşlarından örneklediği kısımları ikna edici bulmadım. Yani din adamlarından bazıları kötüdür diye Tanrı yoktur denemez. Bunun yanında, elle tutulur iddiaları da vardı elbette. Açık bir zihinle okunması gereken bir kitap. Beni etkiledi.
Sağduyu
SağduyuJean Meslier · Kaynak Yayınları · 2019285 okunma
·
81 görüntüleme
Pluto okurunun profil resmi
Sağduyu - zamanına göre- muhteşem bir kitaptır. Ama bazı bilinmezlikleri var. Meslier bu kitabı yazdı mı yoksa Voltaire yazıp bunu Meslier üzerine mi attı :) Bu bilinmezlik hep devam edecek sanıyorum. Eğer gerçekten o yazdıysa bize göre Fransızların Turan Dursun'u dur.
Ferdi Bişkin okurunun profil resmi
Muhteşem demek zannımca abartı olur ama ufuk açtığı fikrine katılırım. Vasiyetname isimli kitabı merak ettim. Sağduyu bu kitaptan ortaya çıkmış. Önemli olan elbette doğrunun ne olduğu, kim söylerse söylesin. Kitabın başlangıç sayfalarında sizin benzetmeniz yer alıyor. Yani Dursun için Türkiye'nin Meslier'idir deniyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.