Gönderi

281 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
ALEKSİ ZORBA’YA REDDİYE Öncelikle üyesi olmaktan mutlu olduğum 1000K Bursa ailesine – bu da bir aidiyet ne alaka diyenler incelemenin sonunu beklemenizi tavsiye ederim- beni böyle bir kitapla tanıştırdığı için minnettarım. Sizlere de kitabı okumanızı tavsiye ederim. Zorba ve Basil (patron) romanda yaşamlarımıza ait çok değerli konulara atıfta bulunan bir dostluk kuruyorlar. Zorba’nın çok keskin bir karakteri var. Bu karakterin olumlu yanlarını benden çok daha nitelikli okur arkadaşlarım belirtmişler. Ben kendsinin bana yanlış gelen taraflarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Hayatımız için en önemli, kilit kavramlardan birinin DENGELİ OLMAK olduğunu düşünüyorum. Zorba çok önemli konularda çelişkili, uçuk yaklaşımlarıyla muvazenesiz bir tutum sergiliyor. Din konusunda hem açıkça kendini ateist olarak tanımlayıp hem de özellikle ölüm gerçeği karşısında belki bir dindardan daha çok bu konuyu irdelemesi hemen ardından son derece alayvari yaklaşımlarını anlamlandıramadım. Kadını bir yandan narin, dikkat edilmesi gereken bir varlık olarak görüp bir yandan şeytan,cinsel obje olarak değerlendiriyor. İnsan olmanın şartının bence bu evrende eşitlik gibi tamamen ütopik bir yaklaşım olan özgürlüğün olduğunu söylerken kendisi kadın, şarap ve çalışmanın yer yer kölesi oluyor. -Her insan istese de istemese de bir şeylere bağlanır önemli olan ney(ler)e bağlandığınız.. İncelemenin ilk cümlesi… :) - Söz aidiyete geldiğine göre son olarak kitapta geçen vatan kavramına değinmek istiyorum. Ne bugibi bir aidiyetle (Türk, Arap,Kürt..vs) insanları aşağılama, hatta öldürme ne de tüm bu tanımları reddetmeyi doğru bulmuyorum. Toparlamam gerekirse yaşamlarımıza ait tüm bu hayati konularda ifrat ve tefrit içeren yaklaşımlarıyla ne kadar orijinal gelirse gelsin Zorba’nın hayali bir karakter olduğunu düşünüyorum. Buna kitabı okuduktan sonra sizler karar verirsiniz… Keyifli okumalar…
Zorba
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202016,2bin okunma
·
2 görüntüleme
İbrahim okurunun profil resmi
Gökhan bey, titizlikle hazırlanmış incelemenizi keyifle okudum. Kaleminize sağlık. Zobanın hayali bir kahraman olduğu fikrinizle ilgili birşeyler söylemek isterim... Zorba'nın karakter yapısınının yazarın yetiştiği kültürel ortam dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dengeli olmakta yine, kültürel temelleri olan göreceli bir kavram. Ayrıca öngörülemeyen bazı yaşantılar, insanın dengesini altüst edebilir. Hatırlayabildiğim kadarıyla Zorba da çocuğunu kaybetmişti... İncelemeniz için tekrar teşekkürler...
Gökhan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim İbrahim bey.. Yazarın kızı Almanya'da bir tv kanalına verdiği röportajda böyle bir karakterin geçekten olduğunu söylemiş. Haklısınız yaşanan olayları o dönemin şartları göz önüne alınmadan yapılan değerlendirmeler eksik kalır. Benim söylemek istediğim karakterin orijinal yanları olmakla birlikte hayati konularda ciddi dengesizlikler göstermesi..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.