Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi Bu kitapta bir çok şeyi gösterdi yazarımız Ayfer Tunç .
Yüzlerce karakter bir çok yönüyle tanıtıldı bize. Aslında hergün sokakta, televizyonda, çevremizde gördüğümüz tiplemeleri yazarımız bize bir hastaneyle ilişkili olsun olmasın çok güzel aktardı. Bir hastanin kuruluş hikayesinden tut, yapılış aşamasında katkısı olan, çalışan sağlık çalışanlarından, doktorlarından, hemşirelerinden, hastalarından hepsinden doyasıya bir hikaye çıkarmış değerli yazarımız Ayfer Tunç
Sadece karakterleri ile sınırlı olmayan okudukça okuyası gelinen bir kitap olan Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi da karakterlerin kaç kuşak neslini, o zamanlardaki olayları öyle güzel anlatıp tasvirlenmiş ki merakla her bölümü okuyup, okuduğum sürece keyif aldım.
Okurken hiç sıkılmadan bir solukta okumaya çalıştım, bende inanılmaz bir merak unsuru oluşturan bu kitapta ki hikayeler aslında gerçek hayatta bir çok insanın nasıl rastlantılar içinde yaşadığının bir göstergesi. Kader deyip alnımıza yazılan bir çok şeyin aslında nasıl değişken unsurlara sahip olduğunu ve şekillendiğini bu kitapta gördüm.
Hastane tarihinden yapım aşamasından ve bu romana katkısı olan insanların bir çoğunun hazin sonu derin düşüncelere meyletti beni. Aslında ruh hastalıkları hastanesi olarak yapılması planlanmayan, denize sırtı dönük bir hastanenin, nasıl hikayeler barındırdığını sıkılmadan okuduğum bu kitap bana; her insanın içinde ne olursa olsun nasıl bir ünvana sahip olursa olsun küçük bir delilik barındırdığı, aslında bunun da bir miktar doğal olduğunu gösterdi bana.
Kuru Kız ve Aziz Bey Hadisesi ile tanıştığım değerli yazarımız Ayfer Tunç un bu değerli eserini okuduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kitapta yüzlerce karakterin birbirleriyle nasıl bu denli bir ilişki içerisinde olduğunu gördükçe aslında insanoğlunun nasıl bir küçük dünyada yaşadığını düşünmemek elde değil. Bir ara bu karakterlerin arasında bir ben yokmuşum demedim desem yalan olur
Hayat aslında bir yol güzergahı ve biz ordan bir şekilde geçiyoruz. Geçerken bıraktığımız etkiler belki birinin şansı olup yüzünü güldürürken kimi zaman hiç istemediğimiz durumlara gebe olabiliyor.
Karakterlerin ağzında zaman zaman sokak dili, mizahı, eğlenceli yanları, bazı anlarda ciddi düşünmeye sevkeden durumları ile bu kitap bende gerçekten büyük etki bıraktı. Aslında bakacak olursak; okurken acaba unutur muyum denecek sayıca bu denli karakteri birbiri ve olay döngüsü ile bağdaştırabilmek onlardan muhteşem bir hikaye oluşturabilmek kitabın ve yazarının en önemli yanı.
İyi ki Ayfer Tunç varsın
Şiddetle tavsiye edilir.