İlahi komedya + dark roman
2025 6. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 21:42
𝘼𝙙𝙖𝙢 𝙠𝙧𝙖𝙡 𝙤𝙡𝙙𝙪𝙜̆𝙪 𝙞𝙘̧𝙞𝙣 𝙢𝙞 𝙠𝙖𝙙ı𝙣 𝙠𝙧𝙖𝙡𝙞𝙘̧𝙚 𝙤𝙡𝙪𝙧, 𝙮𝙤𝙠𝙨𝙖 𝙠𝙖𝙙ı𝙣 𝙠𝙧𝙖𝙡𝙞𝙘̧𝙚 𝙜𝙞𝙗𝙞 𝙤𝙡𝙙𝙪𝙜̆𝙪 𝙞𝙘̧𝙞𝙣 𝙢𝙞 𝙖𝙙𝙖𝙢 𝙠𝙚𝙣𝙙𝙞𝙣𝙞 𝙠𝙧𝙖𝙡 𝙝𝙞𝙨𝙨𝙚𝙙𝙚𝙧? Konusu: Demir Karadağ'ın, Dante'nin İlahi komediya kitabından esinlenerek yaptığı 9 katlı binası var. Ve buranın ismi İnferno. Buraya ne isterseniz diye bilirsiniz. Gece kulübü, kumarhane, eğlence merkezi ve en esası da çiftlerin birlikde ola bileceği bir yer. Ve burası çok sıkı bir şekilde korunuyor. İçeri girmek için gizlilik anlaşması imzalamanız gerekiyor. Ana karakterimiz Helen Saral'ın ablası Alin Saral teknoloji uzmanı ve İnfernoda yasal olmayan işler görmeye başlar. Ve bir gün ortadan kayb olması ile Helen İnfernoya ablasını bulmaya gelir. Burada Demir ile tanışıp ortak olurlar ve olayları çözmeye çalışırlar. Merhabalarr. Bu kitap hakkında o kadar çok düşüncem ve dile getirmek istediklerim varki, hangisinden başlayacağımı bilmiyorum. Kitabı sevdiğimi ve ya sevmediğimi bilemiyorum gibi. Arafta kaldım... Düşüncelerimden önce buraya yazarın kitabın başında yazdığı uyarı notunu koyuyorum. Ve bilinki tamamen bu notu göz önünde bulundurup inceleme yazacağım. “Bu geniş ve karanlık dünyada okuyacaklarınız distopik sayılabilecek kadar kendine özgü bir düzene sahiptir. Yazdığım kurum, kuruluş ve şirketlerin gerçeklikle ilgisi yoktur. Tamamen kurgusaldır. Bu kitaptaki karakterleri anlamak için açık görüşlü olmaya ve önyargısızlığa ihtiyaç vardır. Kalıp yargılara ve tabulara sahipseniz, bu kitabı okumamanız tavsiye edilmektedir. Hikâye tamamen gri karakterlerden ve onların kendi ahlak çerçevelerindeki yaşamlardan ibarettir. Seri boyunca açığa çıkıp birleşecek birçok nokta bulunmaktadır. Bu yüzden bazı şeyler size ilk başta anlamlı gelmese, abartı gibi dursa da lütfen sabırlı olun.” Şimdi yazarımız tabii bu kitaba çok tepki geleceğini anlamış, işin içinden sıyrılmış bu notla, neyseee.... *birde, bu incelemeyi daha önce çok az dark romantik okuduğumu bilerek, okuyun. Dark kitaplar tam nasıl oluyor bilmiyorum ve okumayı da sevmiyorum. Bu kitap dark romantik olarak geçiyor ama o kadar da dark diyemem. Sadece yetişkin içerik işte. SONUÇ OLARAK... Dark romantik kitaplarını bu kadar absürt olup olmadığını bilmiyorum, belki de hepsi böyle saçma sapandır... •İlk önce sevdiğim konulara değinmek istiyorum. Karakterlerden yalnızca Halit ile Helen'i sevdim desem yalan olmaz shhshs. Halit çok beyefendi bir çocuk ve saygılı. Keşke onun olduğu daha çok sahne okusaydık. Ama çok az yerde görüyoruz onu. Helin bence gerçektende güçlü bir kadın karakter. Güzelliğin yanı sıra zeki ve ince düşünceli. Kardeşini her şeye rağmen sevmesi bile bence çok güzel bir şey. Ne diyeyim ya Demir'in elinde harcanıyor. Diğer karakterlerden hiçbirini sevmemem... Hshshs. Tam bir fiyasko. Demir karakterinde arafta kaldım, ne çok sevdim ne de çok nefret ettim. Hareketleri ve davranışları bana hastalıklı ve romantize edilmemesi gerek gibi geldi. Böyle şeyleri lütfen romantize edip edebi değerleri kirletmeyin. Bir erkeğin 5 yıldır, her gün bir kadınla yatması ve bir gün çıkıp bir kadını sahiplenip onu sevmesi doğru DEĞİLDİR!!! Bide şöyle diyor "artık senden sonra hiç kimseyle yatmayacağım" ya da "artık sadece seninim." Bir az tiksinti uyandırdı bende. Açıkçası bu kitabı okuduğum için kendimden utandım. Ve gözlerimden böyle şeyler okuduğu için özür dilerim... Sonra Doğu, Yalın ve Nejat karakterleri. Yazar bunları yazarken kafasında nasıl karakterler canlandırmış bilmiyorum ama bende sadece patronlarının ve arkadaşlarının yanında ki kadına başka gözle bakıcak olan şerefs*z karakterler canlandı. Helen ile ilk tanışmalarında ve ya sonra işte Demir ile olduğu sahnelerde olsunn yazar hep böyle alıntılıyor: beni süzüyordu galiba ilgisini çekmiştim, bana hayran bakışlarla bakıyordu, elbisemi epey beğenmişti... Ve.s yani anladınız siz umarım... Yani hiçbiri doğru düzgün bu kıza bakmadı ya. Demir de bunun farkında olarak kaç kez onları uyardı. Buda yazarın bunun farkında olduğuna dair bir işaret. Alin karakterinin, her sahnesinde saçını başını yolmak istedim. Neyse ki Helen iç sesimi duymuş gibi bir defa olaya el atdı. Tek yaptığı iyi şey Helen'in hayatını kurtarmış olması. Spoi olmasın diye tam söylemiyorum. •İkinci sevdiğim şey, Helen ve Demir arasında olan ilişkiydi. Aralarında ki çekim olsun, diyaloglar olsun bence iyi yansıtılmıştı. •Üçüncü ve son sevdiğim şey ise, kitabın kendine özgün işleyişi. Bilmeyenler için söyleyeyim, bildiğimiz üzere bu kitap Dante'nin İlahi Komedya - Cehennem kitabından esinlenmiş. Demir de gece kulübünü kurarkan burada ki cehennem katlarından esinlenmiş. İşte bu olayı çok sevdim. Bence herkesin aklına böyle konsept gelmez. EV-VETT. Geldik kitabı gömme kısmına. Yanlış anlamayın, bu kitap ve ya yazar ile hiçbir sorunum yok! Yazarı sadece Adora Yağmur'un videosundan tanıyorum. Yoksa başka bildiğim bir şey yok. -Öncelikle kitap da geçen konu zaten başlı başına saçma. Yani Demir hep kitap boyu şöyleydi, işte benim mekanım çok güvenli, hiçkimse istediği gibi buradan çıkamaz, buranın güvenliğine milyardlar yatırdım. Anladık ki bu sözdeymiş çünkü daha 20 yaşı olan genç bir kız böyle güvenli bir mekanda at koşturuyor ve hiç kimse bunu anlamıyor. Burası ayrı bir absürtlük zaten. Kitabda sürekli Demir'in 5 yıldır ilişkiye giremediği ve kadınlara ilgi duymadığı söyleniyor. Ama her gün bir kadınla yatıyor??? Pardonda kadınlar senin her gün kullanıp atacağın oyuncaklarmı? Tamam şimdi diyeceksiniz ki kadınlar kendileri razı işte falan filan. Zaten kadınları da linçliyorum. Para uğruna benliğinizi kirletmeniz ne kadar doğru. Yazar bunları yazarken ne düşünmüş acaba. Tamam yazar notunda 'kalıp yargılara sahipseniz okumayın' diyor ama bu senin o saçma sahneleri yaza bileceğin anlamına gelmiyor. Kitap çok yavaş ilerliyor. Bitimine gibi neredeyse hiç bir b*k öğrenmedik zaten. Salak gibi Alin'i aradık durduk. Birde kitabın sonuna gibi işte Demir Helen'e ve Helen Demire bir şeyler hiss ediyor ama hiçbir gelişme yok. 400 küsür sayfa diyalog okumaktan başka hiçbir şey görmedik. Zaten Demir'in kadınları öpmekten korkması ayrı bir saçmalık. Yazar Demiri nasıl ulaşılmaz kılırım diye düşünmüş galiba ve böyle bir şey atmış ortaya. Okey...anladık Bir yerde böyle bir cümle okumuştum: eğer kitapda betimlemeler yoksa o iyi bir kitap değildir. Bu ne kadar doğru bilmiyorum elbette ama kitapta doğru düzgün betimlemeler bile yoktu. Hep aynı konulardan konuşuluyor. Tekrar tekrar cümleler karşımıza çıkıyor. Mesala Helen Demir'i her defa siyah takım elbise içinde görürken hep onun ne kadar çekici, güzel, kaslı...ve.s olduğunu düşünüyor. Sade, siyah takım elbisenin bu kadar güzel olacağını hiç düşünmezdim. Sonra Demir işte Helen'i her gördüğünde onun ne kadar, cazibedar, onun için yaratıldığını, onun Persophone olduğunu, kzıl saçlarını düşünüyor. Ve gerçekten şaka yapmıyor bu cümleler onlar birbirlerini gördükleri her sahnede var. Bir yerden sonra yeter anladık artık diye isyan ettim. Ve bu kitap gizem gerilim olmasına rağmen bir tane bile ters köşe yoktu. Belki de ben öyleyimdir ama bir tane olaya bile şaşırmadım arkadaşlar. Çünkü ters köşe yoktu anladınızmı. Böyle olaylar dümdüz ilerliyor işte. Ne aksiyon ne heyacan diye bir şey yok kitapda. Çok eski wattpad kitaplarını andırıyordu ki, eski wattpad kitaplarının ne kadar kötü olduğunu bilirsiniz. Kitabın yazım dili bana çok acemice geldi. Gerçekten wattpad da kısa hikayeler yazan genç kız bile bu kitabı daha iyi yazardı. Helen'i ne kadar sevsemde bazı hareketleri beni delirtti. İlk önce hep naneleri yedikten sonra, yada Demirle yakınlaştıktan sonra hep şöyle diyor: Alin.... Lan eğlenmeden önce ablanı hatırlamıyordun noldu sonra ablan aklına geldi, drama queenliye başladın. Zaten aynı sahneleri okumaktan bıktık bari bir şey yaptıktan sonra kardeşini düşünüp bize aynı sahneleri okutturma. Hep Alin kayıp, aileme ne söyleyeceğim muhabbetlerini okumaktan sıkıldım. Yemin ederim bir yerden sonra kitabı duvara fırlatmak isteği geldi. Kitabı çok defa yarım bırakmak istedim ama takıntım olduğu için yapmadım. Hep belki bir yerden sonra düzelir diye umut ettim :(( Arkadaşlar belkide bu kitaba çok yükseldiğim için ve beklentim çok yüksek olduğu için sevmedim. Ama siz ne derseniz deyin bu normalleştirilmesi gerekmeyen bir kitap. Ay şimdi hatırladım bide kitap boyu Demir Helen için şöyle diyordu: mekanımdan atılması gereken bir virüs. Kim sevdiği kadın için böyle söylerki? Kitabın aşırı akıcı olması ile yanaşı birde küçük puntolu olması işleri zorlaştırıyor. Seriye devam edecekmiyim bende bilmiyorum. Bir yanım devam etmek istemiyorum ama sonrasında ne olacağını çok merak ediyorum. Muhtemelen 2ci kitabını 2 yıla falan okurum. Çünkü ondan önce okumam gereken çok daha muhteşem kitaplar var. Birde linçlenmemek için sadece bir şey söyleyeceğim, kitap Bronz ve Bazı İnsanlar Böyle Yaşar kitaplarına çok benziyordu. Kendine özgün olmayacak dercede benziyordu... Anladınız siz, başka bir şey demiyorum :) Kitabı tavsiye edermiyim? HAYIR! Kitaba puanım 10/4 ama yazara ve emeğe saygım yüzünden 5 verdim. Bu yazarın Persona kitabınıda çok merak ediyordum ama artık etmiyorum :) *Not: yazım hataları affola, çok uzun olduğu için bazı yerlerde sözleri yanlış yazmış ola bilirim.
İnferno: Kanto IAsena Nişikli · Pukka Yayınları · 2024637 okunma
2.110 Gösterim
kaba duracak mı bilemedim ama söylemek istedim, 10/4 değil de 4/10 daha doğru olur 🫶
yazarlar romantize edilmemesi gereken davranışların hepsini ana karakterlerine verip kitabın başına rahatsız olan okumasın uyarısı bırakınca nasıl hissediyor acaba 🙉
B.N.Ş26
Bence bu kolaya kaçmak, çünkü linç yiyeceklerini biliyorlar ve uyarı koyuyorlar
İnferno yıllardır wattyde yazılan bir kitap, yaklaşık 5 sene falan. Diğer kitaplarla benzerliği olması onu senin ima ettiğin şekilde çalıntı gibi göstermez bence. Öyle birşey de varsa eğer Filiz'in veya Özge'nin çalmış olması gerek, çünkü bu kitap daha eski
B.N.Ş26
Bilemiyorum ya balım, Özge ve Filiz tanınan zaman bu yazar daha tanınmıyordu bence hem biraz acemice dili vardı, sanki eski watty kitapları gibiydi
çok kişisel ama kadın karakterin en sonunda olacağı kişiyi her yaptığıyla övmesi (çok yakışıklı vb) çok cringe ve karakterleri tahmin edilebilir yapıyor. yazarlar lütfen biraz gizem katın da ana erkoyı daha zor tahmin edelim, kafamızda başka shipler oluşsun falan
Bencede
Neden bu kitabı o mükemmel kitaplara benzettin özellikle biby 🥹 COK GUZEL YAZMİSSİN EMEĞİNE SAĞLIK 💓
Ezel Baggins aynenn🙃