Puan vermedi·2040 syf.·
2018 7. kitabı
Es-Selam! Hayırlı Akşamlarınız Ola ! Öncelikle yaklaşık bir senedir evimin kitaplığında duran Beyanu'l Hakkı sonunda bitirdim:)) Geçen sene Nüzul sırasına göre Tefsir okumak istediğimde ilk karşıma İzzet Derzeve'nin Tefsirü'l Hadis isimli eseri çıktı. Fakat araştırmalarım ve üniversitedeki hocalara sormamın neticesinde Semantik tahlillere fazla yer vermediği eleştirileriyle ilgim, tavsiye üzerine bahsettiğim tefsire yöneldi. Hepimizin bildiği gibi elimizdeki mushaf, nüzul sırasına göre tertip edilmemiştir.Nüzul sırasına göre tefsirin farklı bir dizaynı vardır.Önce Mekke de inen Mekki sureler, sonra da Medine de inen Medeni sureler şeklinde tertip edilir. Amacı;siyerin ve tarih bilgisinin etkin kullanımını önceleyen bir yöntemdir. Ayetlerin nüzul sırasına göre tefsirinde benim ilk karşılaştığım olumsuz durum ise, bir çok surenin içinde hem Mekki hem de Medeni ayetler olması hasebiyle bir anlam kopukluğu yaşanmıştır. Örnek verecek olursak benim bu kapsamda en favori tefsir kitabım Said HAVVA nın EL-Esas Fit Tefsir isimli eseridir. Taha Suresi Mekki bir sure olup, Medeni bir sure olan Bakara suresinin ilk 5 ayeti ile çok güzel bir şekilde bağlantı kurabiliyorsunuz. Ayrıca surelerin sonunda ciddi analiz ve sonuçlar bağlamında sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Olumlu yönlere gelince; Tefsirin dili son derece anlaşılır ve akıcı. Her suresinin meal ve tefsirinden önce o sure okuyuculara tarihi bağlam dikkate alınarak güzelce tanıtılmış. Tefsirde iktisat ilkesi güzel bir şekilde uygulanmaya çalışılmış. Tevil'e lüzum görülen ayetlerde dipnotlarla açıklamalarda bulunulmuş. Biraz Arapça bilgisi olanlar için anahtar kelimeler başlığı altında tahliller yapılmış. SONUÇ: Günümüz piyasasına baktığımızda Nüzul Sırasına göre tefsir okumak istiyorum diyenlere tavsiye edilecek eserlerdendir diyebilirim. Fakat tefsir ile hiç tanışmadıysak; Hazırlık Safhasında Muhammed Sabuni ( Safvetüt Tefasir ) Orta Düzeyde - Said HAVVA ( El_Esas Fit Tefsir ) İleri Düzeyde ise Fahrettin Razi nin Mefatihül Ğayb Kurtubi -El Camiu li Ahkamul Kuran,eserleri tavsiyemdir. Selametle..
Din
Beyanu'l-Hak - (3 Cilt)M. Zeki Duman · Fecr Yayınevi · 200819 okunma
1 +1'leme
İncelemeniz için sagolun Hocam.. Arapçayla az cok hemhal olan birinin lugavi yönden hangi tefsirleri okumasını tavsiye edersiniz?
Mutâlî’
Hocam bu konuda özellikle arapça kapsamında en güzeli 5 ciltlik yasin yayınlarından çıkan Celaleyn Tefsiri..Aldım çok güzel ve kaliteli.tavsiye edilir..
Hocam bende düşünüyordum isabet olmuş. İncelemeniz çok güzel teşekkür ederim. saygılar...
Mutâlî’
Rica ederim ne demek..Selam ve dua ile:))
Yorum güzel olmuş. Yalniz kaynaklarda 600 civarı ayetin esbab-ı nüzulü var. 6400 ayetli kitabin ; Geriye kalan 5800 ayetinin esbab-ı nüzulü nerden bulacağız. Yada soru şöyle mı olmalı ; kuranı nasıl anlayacağız? ... Cevabınızı dikkat ve saygıyla bekliyorum.
Sondaki tasnif güzel olmuş. Hem yeni okuyucuya, Hem de eski okuyuculara
Hocam Allah razı olsun isabet olmuş Nüzul sırasına göre Tevsir yapmayı düşünüyorum verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim