Çanlar Kimin İçin Çalıyor
Amerikalı genç Robert Jordan.. Üniversitede öğretim üyesi, İspanyolca öğretmektedir. Aynı zamanda askeriyede bomba uzmanıdır. Bir gün General Gonz'dan İspanya İç Savaşı'nda kilit önem taşıyan köprünün yıkılması için emir alır, ardından Cumhuriyetçi Gerilla çetelerine katılır. Yola koyulur. Ona yolculuğunda yaşlı Anselmo eşlik eder. Kayalıklar, karlı dağlar, izbe yollar derken mağarada Cumhuriyetçi Pablo ve çetesine ulaşır. Onlara görevini arz eder. Sonra köprüyü yıkmak için çalışmalara başlar.
Bu esnada.. Faşistlerin saldırısına uğramış, belediye başkanının güzeller güzeli kızı Maria ile tanışır. Ona aşık olur.
Aşkın, hüznün, gözyaşının esir olduğu bağlılığın sorgulandığı bir iç savaş: İspanyol İç Savaşı.. Faşistler ile Cumhuriyetçiler arasında büyük bir kapışma. Acaba İspanyol İç Savaşı, aralarındaki bağlantıyı sağlayan mağlum köprü yıkılsa bile bitebilir mi? Kim bilir?
###
Okur Olarak Son Söz:
Kitap, 4 gün içinde süregelen bir mücadeleyi ele alıyor. Kayalıklar, mağara, çetelerin kutuplaşması birbirine girmesi.. Hepsi bir tarafa.. Yoğun bir kâr yağışı var, bunlar yaşanılırken orada. Peki, "Bu gökyüzünde uçan gözetleme, savaş uçakları nasıl uçuyor o zaman?" diye sorgulamak gelmişti içimden. Hani hava durumu şartlarına bağlı uçak seferlerinin iptal olduğu haberlerini alırız, uçak seferleri iptal olur ya..Neyse hemen internetten "kar yağışının olduğu yerlerde uçaklar uçar mı? diye araştırmaya başladım.
" Kar yağışı ve buzlanma, uçakların kanatlarında ve diğer yüzeylerinde birikerek uçuş güvenliğini tehdit edebilir. Bu nedenle, hava koşulları belirli güvenlik standartlarına uygun olmadığında uçuşlar ertelenebilir veya iptal edilebilir." diye bir yazı okudum. Biraz daha araştırmaya başlayınca " Bazı uçakların -60C'ye kadar hava sıcaklığında uçmak üzere tasarlandığından, yerdeki soğuk hava tek başına uçuşu engellemez."
İşin garibi İspanyol İç Savaşı 1937'lerde geçiyor." Eee o zaman Faşistlerin elinde, nasıl bir uçak teknolojisi varsa artık, yoğun kâr yağışına dayanıyor," demek gelmişti. Burada mantık hatası var gibi.. Kitabın kurgu olduğunu düşünüp fazla kurcalamamak gerek sanki..
Son olarak Pablo’nun karısı Pilar, ona ayrı bir parantez açmasam olmaz. Nasıl bir kadın ki eşinin öldürülmesini ister, anlamadım. Tamam Pablo, Robert'ın köprüyü yıkmasına destek vermemiş olabilir ama sırf bu yüzden de eşinin ölümünü istemek nedense bana garip gelmişti.
Bunları haricinde, okurken zorlandığım bir kitap oldu. Çete üyeleri, komutanlar kafamın içinde birbirine girdi. Galiba bu, kitabın bağlamından çok koptuğumdan olsa gerek, diye düşünüyorum.
Yazarın şu ana kadar 2 kitabını okudum. Ama itiraf etmeliyim. Mükemmel bir kalemi var. Okumanız dileğiyle Değerli Dostlar ..
๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okur#217944528Yaşlı Adam ve DenizÇanlar Kimin İçin Çalıyor