Künye Bilgileri
Yayınevi : Sel Yayıncılık
ISBN : 978-975-570-585-9
Birinci Baskı : Eylül 2012
Altıncı Baskı : Şubat 2015
İnsanın varoluş savaşını, tüm gerçekliğiyle ele alan; Steinbeck beni inanılmaz derecede sarstı. En son ne zaman bu kadar etkilendim; Albert Camus'un Yabancı'sında bu denli sarsılmıştım ve bir o kadar da üzülmüştüm ki inceleme yazmayarak -bireyin o denli yabancılaşmasını- kendimce protesto etmiştim. Fareler Ve İnsanlar kitabı bitti ama hüznü uzun süre benimle kalacak. Kendimi tuttuğumdan belki de bunca huzursuzluğum ağlasam belki rahatlardım bilmiyorum. Öyle her eser insanın yüreğine dokunmuyor iyi ki okudum. Sürükleyici ve akıcı anlatım özelliğine sahip, bir oturuşta bitiyor, bu da üzdü. Çevirisi de oldukça kaliteli; sade ve yalın bir dil özelliğine sahiptir. "Bizim gibileri, yani çiftliklerde ırgat olarak çalışanlar, dünyanın en yalnız adamlarıdır. Aileleri yoktur. Hiçbir yere ait değildirler. Çiftliğin birine kapılanır, kısmette ne varsa cebe indirirler. Sonra kente gidip o paranın dibine darı ekerler. Bundan sonra yapacakları ilk iş, başka bir çiftliğin kapısını çalıp kuyruk sallamak olur. Hayattan bekledikleri hiçbir şey yoktur." (sf: 19) Lennie ve George, insan olmanın doğasını, tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Çıkarsız dostlukları ve birbirlerine bağlılıkları beni fethetti. Onca imkansızlık içinde onları hayata bağlayan belki de hayallerini gerçekleştirmelerine dair umutlarıydı. William Shakespeare , “Önce hayaller ölür, sonra insan!” demiş. Lâkin insanın bir kör kurşuna denk gelme ihtimalini de göz ardı etmemesi gerekiyor. İnsanın bu dünyada yakıtı hayalleridir. Biri öldüğünde şöyle denilir : "rahmetlinin daha ne hayalleri vardı..." bu şekilde ağıtlaşmış sözler dile getirilir, dilden dile dolaşır. Bizi yaşatan; bir gün sonrası için alarm kurdurtan hayallerimiz ve o hayalleri gerçekleştirmeye dair umudumuz, dilerim hep var olsun. İnceleme yazarken bile hala boğazım düğüm düğüm oluyor. İnsanların da bir ortası yoktur ya; severler göklere çıkarırlar ya da sevmezler yerin dibine batırırlar; bu eser de iki muameleyi de görmüş.
Yasaklı kitaplar listesinde yer alması; belki de ırkçılık konusu geçmesinden ya da içindeki argo söylemlerden kaynaklı olabilir. Sadece güzelliklere yer veren eser de
ne kadar samimi olur tartışılır. Gelelim göklere çıkarma noktasına; Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülleriyle taçlandırılan ve birçok ödüllere layık görülmesini yine yasaklanmasıyla aynı sebebe bağlıyorum. Yaşanmışlık olan her şey insanı etkiler ve bu doğallık okura samimi gelir. Kitap; sinemaya aktarıldı mı? aktarıldıysa önerilir mi? izlemek gerekiyor, kitap bu denli etkiledi, filmi varsa karşılaştırıp, onu da mercek altına almak gerekiyor. Bu hayatta her insanın bir varoluş savaşı var, bu savaş başkasının varlığını, varlık sahasını ve sosyal düzeni, tehdit etmeden insanca ve adilce olmalı. Kitabı tüm edebiyatseverlere öneririm. Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck
Kitapla kalınız, iyi okumalar dilerim.