Aydın bir Cumhuriyet kadını olan Fatma Aliye Hanım, eğitimin ve faziletli olmanın yüceliğini okuyucuya sunarken bir yandan yoksulluğun keskin pençesinde yaşam mücadelesi veren genç bir kadının azmini anlatıyor. Refet beni içerisinde barındırdığı karakterler ve olay örgüsüyle pek çok açıdan etkiledi. Bunlardan ilki, çevremizde aşina olduğumuz, okumasına rağmen kendini geliştirememiş kesim. Bu noktada karakter bakımından farklılıkların yanında ekonomik eşitsizliğin eğitim gibi öncelikli bir alanda ne denli etkili ve baskın bir konu olduğu çok net bir şekilde aktarılmış. Diğer bir etmen, elindeki servetin getirdiği özgüvene sahip, eğitimsiz kesim. Eğitimli ve haklarının bilincinde olan Refet'in miras ve evlilik konularındaki kararlı duruşunun bu kesim üzerinden aktarılması, günümüzde dahi eksikliğini hissettiğimiz bu noktada okuyucuya Fatma Aliye Hanım'ın feminist dilini keşfetme imkanını sunuyor.
Bana kalırsa kitabın en etkileyici kısmı, dönemin varlıklı kadınlarının çevrelerinde imkanı olmayan kadınlarla arkadaşlık ilişkilerini geliştirip, yoksul kadınlara eğitim desteğinde bulunmaları. Yoksul kadınların tüm eşitsizliklere rağmen kültürel birikim edinmesini sağlayan bu hareketin aslında dönemin kadın okur-yazarlarının gelişmesinde çok önemli bir payı var.