2018 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2018 23:03
Bu ayın ortak okuma kitabı idi Geceler,bir çok arkadaşın ilgisini çekmiş,(aslında başlarda benim de ilgimi çekmişti:)ben ise kitapla bütünlük kuramadım bir türlü,okuduğumdan hiç bir şey anlamadım,her bölümde yeni kitaba başlıyormuşum gibi hissettim.Bölümler (bir kaç bölüm hariç)birbirinden kopuk.Bazı karakterlerden bahsediyor,tam onlara konsantre oluyorum,sonra yazar diyor ki "ben öyle demiş bulundum ama aslında öyle biri yok":) Geçen bir arkadaş profilimde sormuştu,kitap nasıl gidiyor diye şu cevabı vermiştim,"Hani bir resmin karşısına geçersin de "ressam bu eserde ne anlatmak istemiş acaba" dersin ya,aynen o duygulara sahibim,yazar birşeyler anlatmak istiyor ama ne" :) Bir de bu kitabı kesinlikle istediğin zaman okumalısın bence,ben buluşmaya yetiştireceğim diye seri okumaya çalıştım,zaten anlam veremediğim kitap kafamda allak bullak oldu.Zaten yazar da ne yaptığının farkında,buyurun işte; "Her neyse..Bu kitabı bitirip bitiremeyeceğini bilmem.Bu durumda kaldıkça,sen de bilemezsin.İstesen de bitiremezsin belki.Belki bitirirsin gene de ...Ne olacağına daha kimse karar verememiş durumda." Yeni bir deneyim yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan:)
GeceBilge Karasu · Metis Yayınları · 20202,843 okunma
Bazı yazarlar "ben yazmak için yazıyorum, anlaşılmak için değil" kafasında.
İnternetin altını üstüne getirdim ve kitap hakkında yapılan hemen tüm tahlilleri okudum. Neler yoktu ki, bitirme tezleri, dönem ödevleri, eleştirmen yazıları...Hatta merhumun İoanna Kuçuradi'yle dans eden bir fotoğrafını bile buldum :)))) Hemen hemen hepsi tel sarmış, top çevirmiş, birbirinden türetilmiş metinlerdi. En kötüsü lafı gevelemişler. Çünkü onların ne dedikleri de anlaşılmıyordu. "Sen anlamazsan dediğin de anlaşılmaz," özdeyişini bir kez daha doğrulama imkanını buldum. :)))) Buldukları tek elle tutulur şey cunta-darbe dönemi baskılarıyla romanı özdeşleştirmek olmuş. Aşağı yukarı tüm tahliller, ne dediğini kendisinin de bilmediği bir iki laf cambazlığından sonra getirilmiş, cunta-darbe baskısına bağlanmış. Bu bağlantıyı zayıf buldum ben. Çünkü 1980 darbesi yapılmadan kaleme alınmış roman ve daha önce yaşanan kısa süreli 1971-12 Mart cuntası böyle bir kitabın yazılmasına ilham verecek şiddette hissedilmedi halk arasında. Velhasıl gecenin içinde turlamaktayım ben de. :)))) Sayenizde içimi döktüm ben de, vesile olduğunuz için teşekkür ederim değerli Özlem Hanım. Kaleminize sağlık
ÖZLEM
Güzel değerlendirmenizle sayfamı gülümsettiniz asıl ben teşekkür ederim..Metin Hocam ben de anlayamadığım için hayıflanıyordum:)Bence yazarda kendini anlamış değil:)Şöyle hissettim sanki,yazar gündüz bir taraftan baskı bir taraftan şiddet yaşıyor,gece ise yaşadıklarının etkisiyle rüyalar görüyor,ve kitabı yaşanmışlıklar ve rüyalarla harmanlayıp bize sunuyor.Kitabı herkes farklı algılayacak,yoruma çok açık,bakalım buluşmada daha neler çıkacak "Gece"nin içinden :) Sevgiler :)