Değişim İncelemesi
2025 10. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 21:31
Çin'in en popüler yazarlarından olan Mo Yan 'ın okuduğum ilk kitabı. Çin'in 1970'lerdeki değişimi ile birlikte genç bir adamın yolunu bulma hikayesini anlatmakta. Değişim Mo Yan 'ın kendi oluşum hikayesi bir nevi. Geleneklerine çok bağlı olan Çin'lilerin modernleşmeye mecbur kalması, bu ikilem de kendilerine gelecek inşa etmeye çalışan insanların öyküsünü kendine konu edinmiş bir eser. 1970'lerde Çinde yaşayan bir insansanız seçenekleriniz oldukça sınırlı. Kominist Partiye girmek önünüzü açan bir etken ancak partiye üye olmak da kolay değil. Askerlik ise bir diğer seçenek. ancak orada da ilerlemeniz kolay değil. bu durumda ya devlete ait fabrikalarda ya da plantasyonlarda çalışmak durumundasınız. Bu arada sanayileşme derken henüz ortada atılım yapacak bir teknolojiye sahip değil Çin. Örnek aldıkları ülke ise Sovyet Rusya. bunu kitapta adı sıkça geçen GAZ 50 kamyon üzerinden örneklendirilmiş. Bu kamyona sahip olmak veya onu kullanabilmek büyük bir statü Çin'de. İlerleyen sayfalarda bu aracı model alarak kendi üretimlerine geçiş hikayesine de değinilmiş kısa da olsa. Zira artık Çin'in batıdan veya Sovyetlerden gelen herşeye cephe alığı, Kültür Devriminin hız kazandığı bir dönemdir. Çin'in en önemli savunma refleksi izolasyondur. Ne zaman diğer ülkelerle sürtüşse hemen kendini dışa kapatır. Çin seddi de bunun fiziksel kanıtı değil midir? Hemen içe dönme bir çok sıkıntıyı da beraberinde getirir. Zira bilimsel ilerlemelerden de uzak kalır Çin. Ancak son 20-30 yıldır içe kapanmayı bırakıp bilimsel ilerlemeleri merkeze aldıklarında bugünkü Çin oluşmuş oldu. Kitapta ticarete atılıp zengin olan bir arkadaşının hikayesini okuyoruz. Kitabın asıl ilgi çekici kısmı bu adamın başından geçenler aslında. Zira eğitimi yarıda kesip Mo Yan 'dan aldığı az bir borçla kendi hikayesi yazan He Zhiwu amacına ulaşıp hatırı sayılır bir servetin sahibi olmuştur. Aslında bu serveti sevdiği kızla evlenmek için yaptıysa da bu amacına ulaşamaz. Ancak şu sözü kanıtlar: Şans cesurlardan yanadır. Bir tür Jack Ma hikayesi. Bu kitabı okumayı planladığım Kızıl Darı Tarlaları 'na altlık olsun diye okudum. hem yazarı tanımak hem de kalemine alışmak için. Onun dışında pek de özelliği olan bir kitap değil. okusanız da olur okumasanız da.
Otobiyografi
DeğişimMo Yan · Can Yayınları · 20161,434 okunma