Yabancı
2024 69. kitabı
Bu esere inceleme yapmak için çok çalıştım ama hiçbir cümlemin Yabancı'nın hakkını veremediği fark ettim. Bu yüzden kitabı ve iletisini birkaç cümle ile hülasa ederek ve eseri herkesin okuması gerektiğini salık vererek sizin de vaktinizi çalmamak isterim. Genç Meursault; annesinin ölümüne duygusal bir reaksiyon göstermeyen, bu ölümün ertesi günü denize gidip sevgilisi ile sinema izleyen, Tanrı'ya inanmayıp kaderle ilgilenmeyen, anı yaşayan bir adamdır. Küçük şeylerden haz almasını bilir. Kayıtsızdır, fakat bu kayıtsızlık herşeye muazzam bir raddede olduğu için onun sonunu da getirecektir. Llosa, kitap için şunları söylüyor: Romanı bitirdikten sonra, Meursault'a karşı karışık hisler beslesek de dünyanın iyi bir yer olmadığına ve değişmesi gerektiğine inanırız." Meursault'un ruhu incinmiş bir ruhtur, fakat kayıtsızlığı kimi zaman okuru çileden çıkaracak kadardır ve vurdumduymaz demek (biraz olsa da) mümkündür. Kendi dünyasında yaşayan bu adamı "adalet" mahvoluşa sürükleyecektir. Ya da kayıtsızlığı... Nobel Edebiyat Ödülü'ne sahip Albert Camus'nın, hem kalemi kuvvetli bir yazar hem de kuşkusuz yirminci asrın en marjinal ve etkili filozlarından biri olmasında bu kitabın rolü büyüktür.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,2bin okunma