Alıntılarla Yaşıyorum YouTube kanalımda Sarı Yüz kitabını detaylı olarak yorumladım: ytbe.one/168s0UUDyFU
Akıcı ve güncel, sizi okuma motivasyonuna geri döndürecek bir kitap mı arıyorsunuz? O halde bu kitap sizin için çok uygun bir seçim olabilir!
Peki, bu kitap gerçekten de yılın en iyi romanı olabilir mi? Bir kitabın diğer binlercesi arasından sıyrılıp en iyi roman olmasını sağlayan kriterler neler olabilir? Bu incelemede biraz bunları konuşmak istiyorum.
Bu kitabı okurken aklımda hep Virginia Woolf ile Marcel Proust vardı. Çünkü Woolf da Proust'un yazdıklarını kıskanıp hep kendi yazma yeteneğini sekteye uğrattığını ve hiçbir zaman onun kadar iyi yazamayacağını söylüyordu.
Bu kitap sadece kurgu bir kitap olmaktan öte R. F. Kuang’ın okuruyla dertleşmesi gibi. Yazarlık sürecinde kendi yaşadığı sorunları anlatmak istemiş bence.
Ayrıca yine kitap boyunca terapistimle yaptığım sohbetleri hatırladım. Çünkü June karakteri de kendisini hep "öteki” ile kurduğu ilişki üzerinden tanımlayan, kendi benliğiyle barışık olmayıp da bir başkası olmayı arzulayan bir roman karakteri. Yani aynı bizlere benziyor...
Hani Dostoyevski'nin Öteki kitabında Bay Golyadkin hep "bir başkası" olmak ister de kendisinin bir benzerini yaratırdı ya... İşte Sarı Yüz'de de kendi başarmak istediklerini başaramamış bir kadının kıskançlığı üzerinden okuyoruz kitabı.
Bu yüzden kitap, psikolojik boyutuyla da ön plana çıkıyor. Alter ego, gaslighting ve mitomani gibi anahtar kelimelerle birlikte bu kitabı okuduğunuz zaman daha çok keyif alabilirsiniz.
Bütün bu söylediklerimin yanı sıra, Sarı Yüz romanının iyi bir etnik arka planı da var. Bu kitaptaki kitlenin esas sorunu, June Hayward gibi beyaz bir Amerikalının Juniper Song adıyla, hayatlarını hiç bilemeyeceği Çinli işçiler hakkında bir roman yazmış olması.
Bu yüzden roman, sürü psikolojisine de kapı açıyor ve sosyal medyadaki cancel kültürünü, linç psikolojisini ve Twitter ortamını gözünüzde daha iyi canlandırmanızı sağlıyor. Eğer bu konulara ilginiz varsa bu kitabı daha çok sevebilirsiniz.
Bütün bu anlattıklarım bir romanın "yılın en iyi romanı" olmasını sağlar mı, bunun yorumunu size bırakıyorum. Ama kitabın güncel ve akıcı, edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirdiğini düşündüğümüzde okunmaya değer olduğunu düşünüyorum.
Eğer bu kitabı merak ettiyseniz Alıntılarla Yaşıyorum YouTube kanalımda kitap için detaylı bir video hazırladım. Kitap hakkında aklınızdaki pek çok soruyu cevaplamanıza yardımcı olabilir:
ytbe.one/168s0UUDyFU
Oğuz Bey yorumlarınızı kitabın incelemesi okuyor gibi ilgiyle takip ediyorum. Bu site ve sizin sayenizde bir sürü okunacak değerli yeni kitap keşfediyorum.