2025 102. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2025 07:36
BOZKIRKURDU-HERMANN HESSE,200 Hermann Hesse’den okuduğum dördüncü kitap ve en zor okuduğum oldu.Daha doğrusu ağır anlaşılıyor., Demian , Siddhartha ve Boncuk Oyunu daha anlaşılır ve nisbeten daha kolay okunan kitaplardı.Çok dikkatli okunması gerekiyor,en küçük bir dalgınlık kitaptan kopmanıza neden oluyor. ~~~~~~~~** Hesse bu kitabını iki Dünya Savaşı arasında, 1927 yılında yazmış. Savaş ortamının ve kişisel sorunlarının etkisiyle ellili yaşlarında ağır bir bunalım geçiren 🫩 yazar intihar etmenin kıyısından Carl Jung’ın öğrencisi Lang’dan psikolojik tedavi görerek dönmüş.Tedavi sonucu psikolojiye ilgi duyarak deneyimlerini bu kitaba yansıtmış. ~~~~~~~ Hesse’nin bu kitabındaki karakter Hary Haller de bir nevi çift kişilikli ve intihara meyilli.Kendini Bozkırkurdu olarak görüyor.Kendi düşünceleri ve doğruları toplum ile uyuşmadığından hayatına son vermek istemektedir.Tabi bu da kolay bir şey değil insanın kendi canına son vermesi,intiharı isterken bir yandan da korkuyor. ~~~~~~~ Kitaptaki kurgu üç anlatıcı tarafından yapılmaktadır.İlk anlatıcı Hary’nin kiraladığı evin sahibi hanımın yeğeni,ikinci anlatıcı Hary Haller’in kendisi üçüncü anlatıcı ise Bozkırkurdunun incelemesini içeren bir broşür. ~~~~~~~~** İç dünyasında çatışmalar içinde olan çoklu ruh hallerine sahip karakterin anlatıldığı kitapta öyle bir an geliyor ki zaman-mekan ve gerçeklik algısı birbirine karışıyor.Karakter bölünmüş “ben”in parçaları haline geliyor. ~~~~~~~ “Göğüs, beden her zaman tektir, içinde barınan ruhlar ise iki yada beş değil , sayılamayacak kadar çoktur ; insan yüz zardan oluşmuş bir soğana, pek çok iplikten dokunmuş bir kumaşa benzer.”
BozkırkurduHermann Hesse · Yapı Kredi Yayınları · 20229,6bin okunma