Gücün haklı çıktığı yerde, adalet bekleme!..
2025 26. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2025 11:20
Bir prensin ahlaki uyanışını, ruhunun dirilişini, toplumsal eşitsizliğin farkına varışının hikâyesi... Baş karakterimiz Prens Nehlüdov tatil için gittiği halalarının yanında kalırken, evin hizmetçisi Maslova'ya aşık olur ve onunla bir gece geçirir. Ama onun geçirdiği bir gece hem Maslova'nın tüm hayatına, hem de Nehlüdov'un yıllar sonra onunla tekrar karşılaşmasıyla vicdan azabı çekmesine yol açar. Bu olaydan sonra Maslova çok zorluklar çeker, çalıştığı evden kovulur ve kötü yola düşüp fahişe olur... Bir gün Maslova bir olaydan dolayı yargılanmak üzere mahkemeye çıkar ve mahkeme de jüri olan Nehlüdov ile karşı karşıya gelir. Ve o günden sonra Nehlüdov için vicdan azabı, acıma ve suçluluk duygusu ön plana çıkar, gelgitli düşünceleri peşini bırakmaz ve kendine yeni bir yol çizmeye karar verir. Tek isteği Maslova'nın suçsuzluğunu ispatlamak ve ona olan acıma duygusundan dolayı, onu bundan sonraki yaşamında yalnız bırakmayıp onunla evlenmektir. Nehlüdov bu amaç doğrultusunda hareket ederken gördüğü durumlar onu dönemin Rusya'sının yozlaşmış adaletsizlikleriyle, eşitsizlikleriyle, güçlünün hep güçlü ve haklı olduğu, paranın olduğu yerde adaletin olduğunu, paran yoksa suçsuz da olsan suçlu olduğunu, hâkim ve savcıların bile kendi çıkarları doğrultusunda hareket edip yargı dağıttığı bir toplumla karşıya karşıya gelir. Kısacası paran varsa adaleti satın alabilirsin! diyor Tolstoy ve ekliyor insanların oluşturduğu bir kurumun kusursuz olması beklenemez. (Sayfa,457) Ee böyle bir kurumdan adalet de beklenemez. Her ne kadar Tolstoy yüz küsur yıl önceki Rusya'nın kokuşmuş, çürümüş hukuk ve ekonomik sistemine isyan edip, eleştirel bakış açısıyla bakıp yerden yere vuruyor olsa da günümüzde de hâlâ benzeri durumları yaşıyor oluşumuz acınası bir durum. Ee anlatın bakalım toplumun temellerinin altını oydunuz mu? Suçluları aklayıp suçsuzları mahkûm ettiniz mi? (Sayfa,129) Bu alıntıyla da ironi yaparak, kitabın kısa özetini okuyucuya aktarmış oluyor Tolstoy. Kitabın hacmine bakıp, gözünü korkutanlar, okumak için erteleyenler varsa, sakın benim gibi okumak için yıllarca kitaplığında bekletmesin ;) Keyifli okumalar;) Diriliş Lev Tolstoy
İnceleme
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,6bin okunma
6,7bin Gösterim
Fakültede tahlil ettiğimiz değerli kitaplardan, benim de ilk 3'e koyacağım kitaplardan:)
Gülnihal Avcı
Benim için de sıkılmadan çok beğenerek okuduğum bir kitap oldu ☺️
Kaleminize sağlık Hocam güzel bir inceleme olmuş 😊☘️ İncelemenizden şu sonucu çıkarabilir miyim Hocam: İnsanlar tepkisizleştikçe, sustukça, birileri adaletsizliğe uğradığı zaman bana dokunmayan yılan 1000 yıl yaşasın dedikçe sanırım toplumsal bir çürüme başlıyor. Bir toplumu rezil eden de vezir edende halkın ta kendisi. Kısacası halk bilinçli olursa asla bir kurtarıcıya ihtiyaç kalmıyor.
Gülnihal Avcı
Çıkarımlarınız çok yerinde hocam 👌 sadece kitaba dair şunu belirtmek isterim; kitapta birden fazla mahkûm var ve özellikle siyasi suçlardan ceza almışları var ki onlar için inandıkları dava uğrunda içerde olmak bile bir dinlenme gibi, onur verici bir durum gibi... Yani kimisi bilerek susuyor, kimisi de parasızlıktan başına gelene razı olup susmak zorunda bırakılıyor. Degerli yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam ☺️✨