İyiler Hikâyeleriyle Yaşarlar
2025 23. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 21:18
Mustafa Kutlu’nun İyiler Ölmez adlı eseri, beş farklı ana karakterin hikâyeleri üzerinden bize kaybolmaya yüz tutmuş bazı insani değerleri yeniden hatırlatıyor. Sıtkı, Civan, Fotoğrafçı Sarhoş Mustafa, Doktor ve diğer karakterler; aynı mahallede yaşayan, çoğu yetim ya da öksüz, hayatın yükünü sırtlamış ama yine de iyilikten ve samimiyetten vazgeçmemiş insanlar. Kitap beş bölümden oluşuyor ve her bölümde farklı bir karakterin hikâyesi öne çıkıyor. Ancak bu hikâyeler birbirinden kopuk değil. Mahalle aynı mahalle, insanlar aynı insanlar. Böylece her bölümde tanıdık bir yüz görmek, okuru adeta o mahallede yaşıyormuş gibi hissettiriyor. Bu bağlantı bana göre eserin en güçlü yönlerinden biri. Karakterlerin hepsi halktan ve genellikle iyi niyetli. Hayatın zorluklarına rağmen birbirlerine sahip çıkıyor, cesurca davranıyor, gerektiğinde bir başkasını savunuyorlar. En çok Doktor ve Sıtkı karakteri içime dokundu. Doktor’un insanlara faydalı olma çabası, iyi niyeti ve tertemiz kalbi beni özellikle etkiledi. Kitabın anlatımı biraz masalsı. Bazı olaylar, gerçek dünyada belki de bu kadar kusursuz iyilikle karşılık bulmazdı. Bu, yer yer okuru gerçeklikten koparıyor ama bir yandan da insana huzur veriyor. Sanki “Dünya böyle olsa ne güzel olurdu” dedirtiyor. Kitabın sonunda karakterlerin türbelerinin yapılması, halk arasında evliya sayılmaları, bu masalsı havayı daha da derinleştiriyor. Sonu hüzünlü ama bir o kadar da iç rahatlatıcı. Bir diğer dikkatimi çeken nokta ise yetenekli insanların değer görmemesi meselesi. Kutlu, bu hikâyelerde yetenekli insanların hor görülmesini, toplumda hak ettikleri karşılığı bulamamasını sade ama etkili bir dille yansıtıyor. Bu da kitaba düşündürücü bir katman ekliyor. İyiler Ölmez, samimi, sıcak ve biraz da imkânsız görünen bir dünyayı anlatıyor. Bize unuttuğumuz değerleri hatırlatırken, bazen bir mahalledeki bir arkadaşlık bağıyla, bazen bir doktorun saf kalbiyle, bazen de kaybolmaya yüz tutmuş insan olma erdemiyle yüzleştiriyor. İyiler Ölmez Mustafa Kutlu
Hikaye-Öykü
İyiler ÖlmezMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 20166,6bin okunma
Çok güzel yorumlamışsın, insanda bu kitabı okuma isteği uyandırıyor. Ama Mustafa Kutlu'dan daha önce Uzun Hikâye'yi okudum, dili çok basit, senaryo dili gibi gelmişti. Burada da bu şekilde miydi acaba? Kitaptaki sade dil rahatsız edecek seviyede miydi?
Sude Nas Bayrakcı
Enes Yıldırım rica ederim. Evet tam olarak dediğin gibi ağır kitaplardan sonra okunmalı. ( sanırım tam tersini yapmış olacağım çünkü Jurnal’i bitirmeye çalışacağım 🫠)