Boş fincalar derin manalar ..
2025 40. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2025 14:30
Bu kitabı okuyan birçok kişinin olayları tam anlayamadığını düşündüğüm için, verilen puanların düşük kaldığını varsayıyorum. Zaten yapılan bazı incelemeleri okuduğumda da "kitap yarım kalmış", "hikaye başka bir bakış açısından da anlatılmalıydı" gibi yorumlarla karşılaştım. Açıkçası çok şaşkınım. The Monster ( Canavar) , sadece 80 sayfalık bir novella olmasına rağmen, yazıldığı dönemin sosyal yapısını çok iyi yansıtıyor. Irkçılık, ayrımcılık, toplumsal ikiyüzlülük gibi temaların yanı sıra, "canavarlık" kavramının aslında ne kadar insana özgü bir şey olabileceğini de ustalıkla göstermiş bizlere S.Crane. !!!!!!!Dikkat: Buradan sonrası spoiler içerir.!!!!!! Konusu kısaca şöyle: Saygın bir beyaz doktor olan Dr. Trescott’un evinde uşaklık yapan siyahi Henry Johnson, çıkan bir yangında evin küçük oğlu Jimmie’yi kurtarmak isterken ağır şekilde yanar. Yüzü tanınmaz hale gelir. Kasaba halkı onu "canavar" olarak adlandırır, korkar ve dışlamaya başlar. Hatta kasabada onu istememeye kadar gider bu iş. Ancak Dr. Trescott, bu hikayede ahlaki duruşu temsil eden tek yürekli karakter olarak Henry'yi bırakmaz, korur ve sahip çıkar. Bu cesur tavrının karşılığında ise, bir zamanlar saygı gören Trescott ailesi bu kez toplum tarafından dışlanır. Not : "Kitap yarım kalmış" diyenler için küçük bir hatırlatma: Hikayenin sonunda masada duran 15 kullanılmamış çay fincanı ve kek tabakları, her Çarşamba düzenlenen çay toplantılarına artık katılmayan kadınlar ( yani kasaba halkının dışlayıcılığını ) simgeler. Crane bu detayla aslında çok şey anlatmaktadır . Trescott , Johnson'u bırakmamıştır, ancak toplum Onu ve ailesini dışlamıştir. Özetle ; Crane, lafı uzatmadan ama derin anlamlar bırakarak bizlere toplumu, ahlakı ve insanlığı sorgulatmayı yoğun bir şekilde başarıyor. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dliyorum! Canavar Stephen Crane
CanavarStephen Crane · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,224 okunma