İnci'nin türküsü
2025 88. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 19:50
İnci'nin mabedindeki o ışıltılı mahsun yazgı... Çok sürükleyiciydin İnci'm.. çok sevdim seni, Kino'yu, yaşam seferberliğini.. Steinbeck, kapitalist sistemin adaletsizliğini ve sömürü düzenini sert bir dille eleştirir bu romanda. Yoksulların hiçbir zaman gerçekten kazanan taraf olamayacağına dair karamsar bir tablo çizer. Roman, Meksika’da yaşayan yoksul bir inci avcısı olan Kino ve ailesinin başından geçenleri anlatır. Kino, bir gün okyanusta "dünyanın en büyük incisi"ni bulur. Bu inci, onun ve ailesi için umut sembolü olur, çocuğu Coyotito'nun tedavi edilmesi, yoksulluktan kurtulmak, daha iyi bir hayat gibi standartlara ev sahipliği yapacaktır. Ancak inci bulunduktan sonra, çevresindeki herkesin bakışı değişir. Doktor, tüccarlar, komşular, hatta bazı akrabalar bile ondan çıkar sağlamaya çalışır. Kino ise inci sayesinde her şeyin düzeleceğini düşünürken, ailesi trajik bir sona doğru sürüklenir. İnci, sadece bir kurgudan ibaret değil ki. Aynı zamanda insan doğasına dair evrensel bir alegoridir. Para ve güç için duyulan istek, insanı ahlâken ve ruhen çökertir. Ben bu kurgunun farklı dallarda asılan temalarına değinmek istiyorum daha çok; 1.Açgözlülük ve İnsan Doğası İnci, başta zenginliğe ve kurtuluşa giden yol gibi görünür. Ama kısa sürede insanlar Kino'yu dolandırmaya, soymaya, öldürmeye çalışır. Kino’nun da karakteri değişir: İnci için şiddete başvurur, Juana’yı bile döver. 2.Toplumsal Eşitsizlik ve Sömürü Kino ve ailesi yerli halktan, doktor ve tüccarlar ise sömürgeci sınıftan gelir. Kino inciyi bulunca doktor onu tedavi etmeye "başlar". Tüccarlar incinin değerini düşürmeye çalışır. 3.Umut ile Felaket Arasındaki İnce Çizgi Kino, inciyle oğlunu tedavi ettirmeyi, ev almayı, hatta okuma yazma öğrenmeyi hayal eder. Ama bu hayaller gerçeğe yaklaşınca, çürüme başlar. Dedik ya mahsun yazgı.. hayatta herkes biraz böyledir, insan bu nasıl olmasın ki.. bir yerlerde düşüreceğiz ruhumuzun gülen yüzünü bir yerlerde buruşturup atacağız, atacaklar.. bir yerlerde de 'mecbur' diyerek altında kaldığımız o boğucu his.. Yazgı'nın hepsi yazılmış olsaydı adının yazgı olması ne anlam taşırdı.. bazen de insanoğlu şirazesiz kalmış bir sitemlik içinde sebep-sonuç içresinde yuvarlanacak, pekiii yolunu mu bulur yolsuzluğunu mu orası bilinmeye... Son olarak benim çok beğendiğim bir alıntıya akıntılık etmek ister ruhumun dalgaları.. •"Bir hayal bir kere düşünülmeye görsün,öbür gerçeklerin arasındaki yerini alır ve bir daha asla yıkılmaz ama kolaylıkla saldırıya uğrayabilir."• Hayalin ya da düşüncenin zihinde bir kez belirmesiyle birlikte artık geri döndürülemez bir sürecin başladığını ifade ediyor sanki.. İnsan zihni, bir kere bir şeyi hayal etmeye başladığında, o düşünce artık soyut bir fikir olmaktan çıkar; gerçeklik algımızı etkileyen bir unsura dönüşür. Ve bütün düşünce gücümüzü kendi hırçın taleplerine sürükler güçlü heybetiyle.. kasırga gibi düşünce kırıntılarını ele alır ve artık kontrol ondadır. ' Pehh ne olur ki! ' demeyin haaa:) bizi alttan üste çevirir. Dünyamızı bir anda tersten döndürür. (En azından ben'ce) Yaşayan ve bununla kavga içinde olan daha iyi anlayacaktır bu satırları.. dedim ya kavga bu biraz da, topallıyor bazı kötünün iyisi hayale çelenlerimiz.. Sevgiler John Steinbeck bir dahaki eserinde buluşmak üzere.. Keyifli okumalar..
İnceleme
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202350bin okunma
1.404 Gösterim
Gerçekten çok güzel bir inceleme olmuş. 🤌🏽🌝Böyle içerikler görmek çok güzel. Eline emeğine sağlık, okumaların hep böyle keyifli geçsin! 📚🌟
Müteşekkirim ☺️ gün ışığı altında kalan sihirli sayfalara uğurluyorum 🪄📖. 🌒⭐
Ne güzel anlatmışsın.Ruhunun kalemine sağlık👏 Daha önce okuduğum bir kitabı sayende tekrar hatırladım ve yine hüzünlendim. Ama dediğin gibi mahsun yazgı...belki biz de bir yerlerde düşüreceğiz ruhumuzun gülen yüzünü, bir yerlerde buruşturup atacağız, atacaklar🍂
Senâ☼
Hilâl☾ bu daha bi ilgi çekici geldi bana.😌🫶🏽 Hayırlı akşamlar hocam ☺️🌻
Mücadele ve teslimiyet arasındaki dengeyi hatırlatan Kino ahh🥹 Senin alıntın gibi değil benim kitaptaki alıntı biliyor musun? Senin çeviri Tomris Uyar imiş,ne güzel yazmış şu cümleyi ben de bayıldım. Benim kitap iletişim yayınlarıydı,sen bu alıntıyı paylaşana kadar dikkatimi çekmemişti. O zaman farkettim cümleyi ve yine de ilgi çekici değildi🤭🙃,kelimeler ne kadar değiştiriyor yapıyı 😍 Kalemine yüreğine sağlık Sena'm, özletiyor incelemelerin kendini 🥰,sen'ce yorumlarına bayılıyorum🫠🌻. Daim olsun inşaallah çiçeğim 🥰♥️🌹🤗
Senâ☼
Evet hocam öyleydi ben fark etmiştim çoktan 🤭 olsun. Teşekkür ederim ☺️🫶🏽🪄 kalbinize benden selamlar.. büyük bir zevkle yazdım 📖. Ahh Kino..🥹 bilmukabele 🪶🏹🦪
Senâ☼ benden de kalbine selamlar güzelim,rica ederim, hayırlı sabahların olsun 🥰🌹🤗
Fатма ᵕ̈♡︎ birlikte olsun hocam benim 🫂💫 ruhumuz şen 🪄😌🌱