YAŞAMAK ~ YU HUA
Hayatımızda yaşanan en ufak bir olumsuzlukta hemen isyan eder, onlarca belki yüzlerce keşkeler dile getiririz. Hayat, sanki bizi hep mutlu etmeli, yormamalı, yıpratmamalı gibi. Peki ya.. bizlerden kat be kat daha kötü hayatlara sahip olup da isyan etmeyen, olanı olduğu gibi kabul eden insanlar? Onların da yaşayacak, yaşamak istediği şeyler olamaz mı? Peki neden mırın kırın etmek yerine neden yola devam ediyorlar?
Yu Hua , Yaşamak adlı kitabında bi insanın başına gelebilecek en kötü, en acılı, en yorucu şeylerin gelmesiyle bile insan aslında yaşamaya devam ettiğini, etmek zorunda olduğunun bilinciyle devam etmeye çalıştığını gösteriyor bize. Kitap betimlemelere boğulmadan ama zihnimizde de uyandıracak birkaç görselle gayet güzel işlenmiş. Akıcı, sıkmadan ilerleyen, duygularınızın varlığını hissettirecek bir kitap.
İçeriğine gelecek olursam; Tarlaları gezmekte olan genç bir karakterimiz, yolda bir yaşlıya rastlar. Aralarında muhabbet başlar ve yaşlı adam yaşamını, yaşadığı zorlukları anlatmaya başlar. Fugui (yaşlı adam), aslında zengin bir ailenin çocuğudur ancak kumarda tüm malvarlıklarını kaybeder ve hayatla acılı serüveni başlar. Artık zorlu bir hayat onu beklemektedir. Kah tarlalarda yorgunluktan eklemleri ağrıyacak kadar çalışır, kah kaçırılıp savaşa götürülür, kah ailesini tek tek kaybeder.. En son tek başına kalır ve ölmeyi bekler ancak hâlâ yaşamaya devam edişine de içerlenir. Ona yoldaş olsun diye öküzler alıp yaşamına devam eder ve ölümü ve onun getireceklerini bekler.
Okurken bu kadar ölümün yaşanacağını bende beklemiyordum. İlk başlarda çok kızdığım adama kitabın sonuna doğru acıma duygum çokça kabardı. Karşıma bir kez çıkmış olsa şans derdim belki ama bu kitabın benim karşıma çıkışı bir kaderdi ve güzel dersler verdin Yaşamak .
Güzel bir kitaptı. Önerilenlerim arasında artık yer alacak. Keyifli okumalar dilerim. Kitaplarla, edebiyatla, şiirle kalın!
Şeker Portakalı'ndan sonra favori kitabım #k:60686... Düşünerek okuyanlar için içerisinde çokça ders barındırıyor aksi takdirde okuyana boş gelecektir. Bu kitabı bitirdiğimde içimde buruk bir his kalmıştı, her okuduğumda yine aynı etkiyi bırakıyor. İyikilerimizin keşkelerimizden çok olması dileğiyle ✨
Kaleminize ve emeğinize sağlık ☺️
Okumayı bilene en basit yazılar bile çokça ders içerir. Önemli olan okuduğunla kalmamak, bir şeyler de kendimizden katmak..
Keyifli okumalar diliyorum ✨🌺
En çok merak ettiğim 🥹 hatta kitabevinde satıcıyla muhabbet sırasında bu kitaba sarıldığını görmüştüm. "O kadar mı ya?" demiştim. İncelemeniz tam zamanında oldu benim için, kaleminize sağlık.🌻🪞 Harika satırlar ⭐🤌🏽
Benim de karşıma birçok kez çıkınca bir şans vermek istedim ve beni hayâl kırıklığına uğratmadı. Alınacak birçok ders var.. Umarım size de bir şeyler katar. Keyifli okumalar dilerimm 🌸🤍