“Genç kız Kalbi”
Puan vermedi·100 syf.·
2025 142. kitabı
Mehmet Rauf ’un günlük şeklinde kurguladığı Genç Kız Kalbi romanı, bir genç kızın iç dünyasını birinci tekil şahısla yansıtıyor. Okurken karakterin duygularını ve gözlemlerini doğrudan onun dilinden dinlemesi eseri samimi ve üslubuyla edebi bir incelikle örülü kılıyor. Romanın baş kahramanı Pervin ’in İzmir’den İstanbul’a gelmesiyle amcasının yanına misafir olarak kalıyor. Pervin'in İstanbul'a dair kurduğu hayalleri, hayatının tasvirini günlüğüne yazmaya başlıyor. Behiç bey ile tanıştıktan sonra günlük sayfaları onun aşka dair hislerini ve sosyal hayata dair gözlemlerini aktardığı bir iç döküş oluyor. Pervin’in gözünden 1911 yılındaki İstanbul’un sosyal hayatını aktarıyor. Akabinde aşk ve evlilik konularını işlerken, dönemin toplum yapısı içinde kabul görmeyen ilişkilere ve özellikle İstanbul hanımlarının gündelik hayatına dair eleştirilerde bulunmaktan da kaçınmıyor. Yazar, kadınların yaşam tarzındaki yüzeyselliği, dedikodu ve gösterişe dayalı alışkanlıklarını da eleştiriyor. Bu hayatın içtenlikten uzak olduğunu kadın ve erkekler arasındaki duygu farklılıklarını ortaya koyarak aşk ve evlilik kurumunu sorguluyor. Kadın haklarına dair pasajlarıyla dönemin toplumsal baskılarını ve patriarkal anlayış zihniyetini çarpıcı biçimde sergiliyor. Kadınların tiyatroya gitmesinin dahi engellenmesi, sokağa çıkmalarının yasaklanması ve çarşaflarının parçalanması gibi sahneler, onların kamusal hayattan sistemli şekilde dışlandığını da gösteriyor. Mehmet Rauf, Pervin’in gözünden bu eşitsizlikleri eleştirirken bir yandan da kadın–erkek eşitliği ve bireysel eğitimin önemini vurguluyor. Böylece eserin zamanı aşan evrensel bir tutumu da oluyor. Kadınların özgürlük mücadelesine dair güçlü bir toplumsal eleştiri niteliği kazanıyor. Kısa ve net bir novella tarzında, lirik tonlar barındıran, psikolojik gerçekçiliğiyle öne çıkan bir eser olduğu için, düşündürücü yönüyle okuru bireysel hayallerle toplumsal gerçekler arasındaki çatışmayı yeniden sorgulamaya davet ediyor. #281381395 okuma etkinliği için Bay C hocama teşekkür ediyorum. Herkese keyifli okumalar.
Düşünce
Genç Kız KalbiMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202310,1bin okunma
Pervin'in dertlerine ‘ah canım benim’ diye iç çektimm. Bugün WhatsApp grubuna yazılsa 2 saat içinde çözülecek meseleler için aylarca sayfa sayfa mektup yazması ayrı komedi. 😂 Ama itiraf edeyim, o saf duygular, küçük heyecanlar içten içe insana çok tanıdık tatlı geliyor. Ama az bi baymadı değil🫣🙂‍↕️ Hocam elinize sağlık güzel bir inceleme olmuş 👏🏻😊✨🌸🍃📚
Berceste
Günlükte kendinden Pervincik diye bahsetmesi de bana çok absürt geldi 😅Günümüz Türkçesine uyarlansa da o zaman ki kullanılan bazı kelimelerin cümledeki ahengi hâla devam ediyor, bu da arada maalesef bayıyor. Pervincik özelinde kadınlara dair konuları kısa olsa da değerlendirmesi gerçekten çok iyi gözlemci olduğunu gösteriyor ✨👌yorumunuz için çok teşekkür ederim Hocam✨🍀😇
Psikolojik çözümlemelerin yanı sıra toplumsal konuları / sorunları da konu alması nedeniyle daha da çok merak ettim bu kitabı. Yarın Ferdâ-yı Gâram'a başlayıp, 2 ya da 3 gün sonra ben de Genç Kız Kalbi'ne başlayacam. Keyifli okumalar dilerim 📚📚
Berceste
Bay C Rica ederim. 👏Keyifli okumalar ✨📚📚☕️