Gençlerle Başbaşa İncelemesi
2025 8. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 02:35
İlim maalesef ameli müstelzim değildir diye iddia ediyor. Bu pek çok insan için geçerli olabilir fakat amele dönüşmeyen ilim sadece bilgi kalabalıklığıdır. Alimlerimizin de dediği gibi gerçek ilim amel ile taçlanandır. En güzelini ise Rabbimiz Cuma Suresi’nin 5.Ayetinde örnek vermiş “…koca koca kitaplar taşıyan eşeğin durumuna benzer” İnsan için “Yaratmak” kelimesinin kullanılması bir Müslümanı dinden çıkarabilecek çok tehlikeli bir kavramdır çünkü Yaratmak sadece Allah’a mahsustur. Muvaffakiyetin düşmanının tembellik, kötü arkadaş ve kötü örnekler olduğunu söylerken, Muvaffak olmanın sırrının iradeden geçtiğini söylüyor ki buna katılıyorum. İradenin terbiyesi ve terbiyenin de ruh ve karakter üzerindeki tesirini açıklıyor. Bunu açıklarken de Immanuel Kant, John Stuart Mill, Herbert Spencer ve Jean Jacques Rousseau gibi batılı düşünürlerin se hangi fikri savunduklarina ornekler vermis. Bunun dışında eski feylesofların çağ dışı kalmış örneklerine de yer veriyor. Seneler sonra bile okunabilecek öğütleri ve altın vuruşu son 10 sayfada yapmış. Mesela; “Dilini tut ve bil ki dil yarası bıçak yarasından daha vahimdir” veya “Çalış ama haris olma. Haris insan eğeyi yalayan aç kedi gibidir, dilinden akan kanı yalar da bilmez”. Üniversite’ye hazırlık sınavları bittikten sonra Üniversite öncesi okunması gereken bir kitap. Ali Fuad Başgil Gençlerle Başbaşa
Psikoloji
Gençlerle BaşbaşaAli Fuad Başgil · Yağmur Yayınları · 202419,2bin okunma