2025 24. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 13:10
Ego. Okumadan önce Ayn RandAyn Rand ve objektivizm hakkında pek bir fikrim yoktu. Kitap sayesinde aslında güzel bir felsefi metin okuduğumu düşünüyorum. Yazarın görüşünün tamamına katılmasam da kitabın yazıldığı yıla da bakıldığında (yazar kitapta bu hikayenin 1937 yılında yazıldığından bahsediyor) anlatım tarzı ve kurulan distopyayı başarılı buldum. Yazar kitapta kendi felsefesi olan objektivizmi anlatıyor. Objektivizm nedir peki? "Eğer bir insan, insana yakışır bir yaşam sürecekse onun düşünmesi ve yapması gerekenlerle ilgili soyut ilkeleri tanımlayan bütünleşik bir düşünce sistemidir." Ayn RandAyn Rand felsefesinden şöyle bahseder: "Felsefem, esas olarak yaşamının ahlaksal amacı mutluluk, en soylu eylemi üretken başarısı ve tek değişmezi aklı olan insanın, kahraman bir varlık olmasına dayanan bir kavramdır." Genel hatlarıyla bu görüşten kitabın arka kısmında da bahsedilmiş. Ben kitabı beğendim. Yazarın diğer kitaplarına da bakmayı düşünüyorum.
EgoAyn Rand · Pegasus Yayınları · 20211,953 okunma
Objektivizm denince, ilk olarak, materyalist düşünce biçimi aklımızdan geçiyor. Fakat, insanın ahlaki, manevi yönüne vurgu var sanki daha çok.
Sena
Aynen öyle, bu kitabında özellikle konuyu ahlaki açıdan ele almış yazar. Tabi diğer kitaplarını bilemeyeceğim.