Tek başına bir büyük ordu Spinoza!!
2025 101. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 16:40
Güzel İnsanlar Merhaba Spinoza çok duyduğum ama hakkında fazla bir bilgi sahibi olmadığım bir filozof olur kendisi. Etika kitabı çok duydum, gördüm ama çok iyi felsefe okurların bile sonra okurum diye kaçtıği bir eser olduğunu bildiğim için yanasmadim bu limana. Yazarımız İ. Yalom' Nietzsche Ağladığında, Divan gibi eserleri ile çoğumuz tanıyoruz. Bu gelecek olursak, kitapta bir 17. Yüzyıl Hollanda Amsterdam sokaklarında genç Spinoza yaşadığı şehre gidiyoruz. Diğer yandan ise 20. Yüzyılın başında gelmekte olan Nazi dünyasini ve o dünyada önemli bir figür olan Nazi subayı olan Alfred Rosenberg ile tanışıyoruz. Spinoza Tanrısı anlayışına ve onun hayat hikayesine vuruldum. İnandığı değerleri için, mensup olduğu Yahudi toplumuna, ailesine herkesi karşına almasını aforoz edilmesine rağmen inandığı yolda yürümesine hayran kaldım. Düşünsenize hiç bir Yahudi ve aile üyesi seninle konuşması, dokunması, alışveriş yapması, göz göze gelmesi yasak. Tarih boyunca mevcut değerlere, çoğunluğun doğrularına karşı durmanın ne kadar zor olduğunu biliriz. Hallacı Mansur, Nesimi, Sokrates, Martin Luther... Tarihte ölümü göze alarak inandığı yolda yürümenin ne kadar zorlu olduğunu bir kez daha gördüm. Güzel bir tarihî yolculuk yapmak istiyorum derseniz kitabı tavsiye ederim. ( Spinoza ve düşüncesi ile ilgili ufak bir bilgi sahibi olarak okursanız çok daha anlamlı bir okuma olur.) Kitapla ve sağlıcakla kalın efendim:))
Spinoza ProblemiIrvin D. Yalom · Kabalcı Yayınevi · 20132,694 okunma
Etika'yı iki kere okumuş biri olarak.. Spinoza ile bir Problemim yok lakin.. günümüzdeki spinozacılarla problemim var.. Spinoza düşün felsefesine 2×2=4 muamelesi yapıyorlar.. Başka bir yobazlık.. Bunun sebebi de Spinozanın Etika da felsefesini geometrik yapı ile inkar edilemeyecek şekilde ispatlandırıp kanıtladığı anlayışı.. Mübarekler .. Etikanın daha ilk maddesi yanlış.. Bina çok güzel ve temelde o kadar çürük. Einstein ' Spinozanın tanrısina inanıyorum ' demişti.. Görelilik kanunu sahibi Einstein 1915 fizik Nobelini kuantum fiziği üzerinden aldı.. Ne zaman Kuantum fiziğinin Spinozanın tanrısını yadsıdığını farketti.. İşte ondan sonra geri vitese taktı..
Müteferriç
Yüksel Yüksel ibn Tufeyl o mu bastırdı 👍👍