Puan vermedi·200 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Ekim 2025 00:13 Açıkçası bu kitabı seçmemin sebebi biraz kendime kızmamdan kaynaklıydı. Hep yapmam gereken işleri ertelediğim, başladığım şeyleri yarım bıraktığım zamanlarda “bu irade meselesi bende ciddi sıkıntı” diye düşündüm. İşte tam da o noktada İrade Terbiyesi karşıma çıktı.
Beklentim de şuydu: bana sihirli bir reçete versin, bir sabah kalkayım ve artık hiçbir şeyi ertelemeyen, kararlı, disiplinli biri olayım . Ama tabii okudukça anladım ki mesele öyle bir anda değişmek değil; küçük küçük, günlük pratiklerle kendini inşa etmek.
Kitap aslında tam anlamıyla bir kişisel gelişim – felsefe karışımı diyebilirim. Yani bugünkü popüler “10 adımda başarı” tarzı yüzeysel kitaplardan değil; daha derin, insanın iç dünyasına dokunan bir rehber gibi.
Genel havası ise biraz ciddi ama aynı zamanda samimi. Payot insanın zaaflarını yüzüne vuruyor ama bunu yargılayarak değil, daha çok “bak sen de bu hataları yapıyorsun, gel birlikte toparlanalım” der gibi bir üslupla yapıyor. Okurken bazen kendini yakalanmış hissediyorsun, çünkü anlattıkları birebir günlük hayatımıza dokunuyor: ertelemeler, dikkatin dağılması, bahaneler…
Ama işin güzel yanı şu: o sertlik arasında umut da var. “İrade değişmez değil, geliştirilebilir” mesajı aslında kitabın havasını motive edici ve güven verici bir noktaya taşıyor.
Bana göre kitabın ana teması şu: insanın en büyük düşmanı kendi iradesizliği. Yani dış koşullardan çok, içimizdeki tembellik, dağınıklık, arzulara kapılma hali bizi geriye çekiyor.
Payot, iradeyi bir kas gibi görüyor: çalıştırırsan güçleniyor, boş bırakırsan zayıflıyor. Bu yüzden kitabın konusu, iradenin nasıl terbiye edileceği üzerine kurulu. Önce bizi zorlayan engelleri anlatıyor: tembellik, hedefsizlik, kontrolsüz arzular, kötü çevre ve bahaneler. Sonra da bu engellerle başa çıkmak için küçük ama sürekli pratikler öneriyor: düzenli çalışma, beden sağlığına özen, olumlu çağrışımlar kurmak, tefekkür ve alışkanlık inşası gibi.
Kısacası kitap, “iradeyi geliştirmek uzun bir maraton ama doğru yöntemlerle herkes başarabilir” mesajını veriyor.
Aslında bu kitap bir roman gibi olay örgüsüne sahip değil, daha çok bir rehber niteliğinde. Ama yine de akışı şöyle özetleyebilirim:
Payot önce iradenin neden zayıf kaldığını anlatıyor; tembellik, kontrolsüz arzular ve olumsuz çevre gibi engelleri tek tek gösteriyor. Sonra yanlış inanışları çürütüyor; mesela “karakter değişmez” ya da “irade doğuştan gelir” gibi düşüncelerin aslında bizi nasıl pasifleştirdiğini söylüyor. En sonunda da çözüm yolları sunuyor: küçük ama sürekli alışkanlıklarla iradeyi güçlendirmek, bedeni ve zihni disipline etmek, çalışmayı bir yük değil mutluluk kaynağı görmek.
Yani kitap, okuyucuyu adım adım “iradesizliğin karanlığından, bilinçli bir yaşamın aydınlığına” götüren bir yol haritası gibi işliyor.
Kitap aslında doğrudan bir mekânda geçen hikâye değil ama yazıldığı dönem çok şey anlatıyor. 1900’lerin başında, Fransa’da kaleme alınmış. Yani sanayileşmenin hızlandığı, şehirleşmenin arttığı, insanların dikkatini dağıtan yeni alışkanlıkların ve zevklerin çoğaldığı bir çağ.
Payot tam da bu bağlamda, “geçmişte kilise ya da gelenekler karakteri şekillendiriyordu, ama artık bu boşluğu dolduracak bir şey kalmadı” diyerek irade terbiyesinin önemini vurguluyor. O yüzden kitabın dili biraz eski bir dünyanın izlerini taşısa da, anlattıkları bugünün sosyal medya ve dikkat dağınıklığı ortamına inanılmaz uyuyor.
Yani tarihsel olarak 20. yüzyıl başı Avrupa’sında yazılmış ama içerik olarak 21. yüzyılda elimizden telefon düşmezken bile geçerli.
Aslında İrade Terbiyesi bir roman olmadığı için klasik anlamda karakterleri yok. Ama Payot’un işlediği konulara bakınca, kitapta öne çıkan birkaç “tip” var diyebiliriz. Ben onları şöyle gördüm:
Tembel Tip: Hep erteleyen, başlamaktan kaçınan, en ufak zorlukta vazgeçen kişi. Bu tipte bir uyuşukluk ve “rahatına düşkünlük” var.
Dağınık Çalışan Tip: Sürekli meşgul gibi görünür ama hiçbir işte derinleşemez. Daldan dala atlar, hep yarım bırakır. Günümüzde “10 sekme açık çalışan” insanlara çok benziyor.
Arzularına Kapılan Tip: Zihni boş kaldığında kontrolsüz heveslere sürüklenen, kısa vadeli zevkler uğruna uzun vadeli hedeflerini feda eden kişi.
Olumsuz Çevreye Kapılan Tip: Sürekli şikâyet eden, başkalarını da tembelliğe çeken, “boş ver” diyen arkadaş grubuna benzeyen tip.
Bunların yanında, Payot’un idealize ettiği bir karakter de var: İradesini terbiye etmiş, küçük ama düzenli adımlarla yol alan kişi. O da çalışmayı bir yük değil, özgürleşme ve mutluluk kaynağı olarak gören, sabırlı ve kararlı insan tipi.
Benim için en etkileyici olan karakter tipi dağınık çalışan oldu. Çünkü kendimi en çok onda gördüm. Sürekli meşgul gibi görünüp aslında hiçbir işi derinleştirmeden bırakmak… Payot’un “çok şeyle ilgilenmek ama hiçbir şeyi tam yapamamak” diye tarif ettiği durum birebir modern zaman sendromu gibi.
Bu tip bana şunu hissettirdi: irade sadece tembellik karşısında değil, “yanlış yoğunluk” karşısında da sınanıyor. Bir işten diğerine atlamak, hep yarım kalmış dosyalar, telefonda sürekli bildirimler… Sanki günümüzün en gerçek karakteri bu.
Ama aynı zamanda umut verici tarafı var: Dağınıklık fark edildiğinde, odaklanma öğrenildiğinde büyük bir gelişim sağlanabiliyor. O yüzden bu karakter hem en tanıdık hem de dönüşüme en açık olanı gibi geldi bana.
Bence İrade Terbiyesi’nin vermek istediği en temel mesaj şu: Gerçek özgürlük, iradenin terbiyesiyle mümkün.
Yani insan dışarıdan ne kadar özgür görünürse görünsün, eğer içindeki tembellik, arzular, bahaneler tarafından yönetiliyorsa aslında özgür değil; bağımlı ve zayıf. Payot’un sürekli altını çizdiği nokta da bu: “Tembel insan başkalarına bağımlı olur, çalışan insan kendi kendine yeter.”
Bunun yanında kitap şunu da sorguluyor: Mutluluk nedir? Payot’a göre mutluluk tembellikte ya da keyif peşinde koşmakta değil, mücadele ve üretkenlikte. Çalışmanın verdiği derin tatmin, boş vakitlerin yüzeysel zevklerinden çok daha kalıcı.
Bir diğer kavram da modernleşme. Payot’un yaşadığı çağda dinin, geleneklerin yönlendirici gücü azalmış, ama yerine yeni bir “karakter eğitimi” konulamamış. Bu yüzden modernleşmenin yarattığı boşluğu irade terbiyesiyle doldurmak gerektiğini savunuyor. Bugüne baktığımızda da aynı boşluğu sosyal medya, tüketim alışkanlıkları, sürekli dikkat dağıtıcılar dolduruyor aslında.
Kısacası kitap, özgürlük, mutluluk ve modernleşme kavramlarını irade üzerinden sorguluyor. Mesajı da çok net: İradeni eğitmezsen, hayatını başkalarının akışı yönetir.
Benim gözümde Payot’un yaklaşımı oldukça gerçekçi ve disiplinli, ama bir yandan da samimi. Yani okuyucuyu küçümsemiyor, yargılamıyor; daha çok “bak ben de senin gibi insan zaaflarını biliyorum, işte çözüm burada” diyerek yol gösteriyor.
Dil ve üslup açısından ise kitapta bir ciddiyet var. Çünkü mesele irade gibi temel bir konu. Ama arada verdiği örnekler, benzetmeler dili yumuşatıyor. Mesela “irade kas gibidir” ya da “tembellik yerçekimi gibidir” gibi imgelerle soyut kavramları çok anlaşılır hale getiriyor.
Bence üslubunun en önemli yanı şu: Hem bilimsel hem öğretici. O dönemin akademik havasını taşıyor ama bunu kuru bir ders gibi yapmıyor. Daha çok bir hocanın sınıfta öğrencilerine hitabı gibi; ciddi ama motive edici.
Ben okurken bazen sert bir öğretmenle karşı karşıya gibi hissettim, bazen de tecrübeli bir abi nasihat veriyor gibiydi. Yani üslubunda bu ikili hava var: hem disiplin hem güven verme.
Benim en beğendiğim tarafı, kitabın sürükleyiciliği ve samimiyeti oldu. Özellikle tembellik, bahaneler ya da dağınık çalışma üzerine verdiği örnekler öyle tanıdık ki, okurken “tam da benim halim bu” dedirtiyor. Bu yönüyle kitap insana ayna tutuyor ve bu da güçlü bir duygusal etki bırakıyor. Ayrıca dilindeki netlik hoşuma gitti: karmaşık kavramları basit benzetmelerle anlatıyor, bu da akıcılığı sağlıyor.
Ama dürüst olmak gerekirse, kitabın bazı bölümleri biraz uzun ve tekrar eden bir his veriyor. Özellikle kontrolsüz arzular, bedensel sağlık ve çevre etkileri üzerine sayfalarca benzer örnekler vermesi, belli noktalarda okuyucuyu yorabiliyor. Bir de üslubu bazen fazla akademik ve eski moda kalıyor; sanki bir profesör sınıfta ders anlatıyormuş gibi. Bu da hızlı, modern bir anlatım bekleyenler için kopuk gelebilir.
Yine de güçlü yanı zayıf yanlarını aşıyor bence. Çünkü kitabı bitirdiğinde kafanda tek bir şey netleşiyor: irade geliştirilebilir ve küçük adımlar büyük fark yaratır.
Bence kitabın dili sade ama ağırbaşlı. Yani öyle şiirsel bir anlatımı yok; daha çok öğretici ve açıklayıcı bir üslup var. Akıcı ama aynı zamanda ciddi, sanki bir hocanın tahtada ders anlatırken verdiği örnekler gibi.
Olayları ya da konuları aktarırken de genellikle betimlemeler ve örnekler kullanıyor. Yani bir roman gibi diyaloglarla veya iç monologlarla ilerlemiyor. Daha çok kavramları açıklıyor, sonra günlük hayattan veya tarihten örneklerle pekiştiriyor. Mesela “tembellik yer çekimi gibidir” benzetmesi ya da öğrencilerin sınavlara son gece çalışmasını anlatması gibi.
Bende bıraktığı etki ise şu oldu: “Ciddi ama motive edici.” Okurken biraz ders çalışıyormuş gibi hissediyorsun ama aynı zamanda kendini sorgulatan ve harekete geçiren bir yönü de var. Yani insanı sıkboğaz etmeden düşündürüyor.
Bende en çok şu hissi uyandırdı: “Aslında sorun bende değil, irademi yanlış kullanışımda.” Yani tembellik, dağınıklık ya da bahaneler sadece bana özgü şeyler değil; yüzyıllardır insanların ortak derdiymiş. Bu hem biraz rahatlattı hem de “o zaman ben de bu zinciri kırabilirim” diye umut verdi.
Okurken sık sık kendi hayatıma bağladım. Mesela ertelediğim işler, başladığım halde yarım bıraktığım projeler gözümün önünden geçti. Payot’un “yarım bırakılan işler iradeyi en çok zayıflatan alışkanlıktır” sözü bana özellikle dokundu. Çünkü kendimde tam da bu huyu görüyorum. Küçük adımlarla ilerleme fikri ise bana çok pratik ve uygulanabilir geldi.
Bu kitabı özellikle öğrencilere, sınavlara hazırlananlara, akademik ya da mesleki hedefleri olanlara öneririm. Çünkü disiplin ve odaklanma ihtiyacı en çok bu dönemde hissediliyor. Bunun dışında iş hayatında dikkatini toparlamakta zorlananlara, sürekli erteleyenlere de çok faydalı olur.
Genel olarak İrade Terbiyesi bana şunu kattı: irade doğuştan verilen sabit bir özellik değil, geliştirilebilir bir kas. Küçük ama sürekli adımlarla insan hem tembelliği yenebilir hem de hayatına daha anlamlı bir düzen katabilir. Bu bakış açısı, “ben zaten disiplinli değilim, değişemem” düşüncesini kırmamda çok etkili oldu.
Okura da bence iki şey sunuyor: Birincisi, günlük hayatındaki zaaflarını fark ettiriyor. İkincisi, bu zaafları aşmak için uygulanabilir, pratik yollar veriyor. Üstelik bunları sadece teoriyle değil, gerçekçi örneklerle destekliyor.
Kısacası kitap, insanın hem kendini tanımasına hem de daha kararlı, üretken bir yaşam kurmasına rehberlik ediyor. Bana kalırsa, iradesini güçlendirmek isteyen herkes için hâlâ zamansız bir kılavuz.
Kitabı okurken beni beni en çok sarsan kısımlar hep ertelemeye ve tembelliğe dair oldu. Özellikle “Asla cuma sabahı söz olsun pazartesiden itibaren çalışacağım diyerek kahramanlık yapanlardan olmayalım…” cümlesi, kendi hayatımdaki erteleme alışkanlıklarını yüzüme vurdu. Yine “Tembel insan hak edilmiş bir dinlenmenin zevkini bilemez” sözü bana dinlenmenin bile çalışmadan anlamı olmadığını hatırlattı.
En güçlü motivasyonu ise “Azimli bir iradenin karşısında durabilecek tek düşman, devamlı güçtür” satırında buldum. Bu, iradenin aslında engellerle büyüdüğünü çok net gösteriyor. Son olarak Cemil Meriç’in “Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim” sözü, bu kitabın yalnızca teorik değil, yaşamı şekillendiren bir rehber olduğunu ispatlıyor.