2025 275. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 22:45
Şıpsevdi, Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyan Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1901’de yazdığı ama sansür sebebiyle 1908 yılında yayımlanan romanıdır. Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koyar, olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar. Şıpsevdi'de Tanzimat sonrası dönemin zihniyetini çarpıcı biçimde yansıtan Hüseyin Rahmi Gürpınar Batılılaşmayla birlikte trajik bir şekilde ikileşen toplumun adeta fotoğrafını çeker. Tanzimat’tan beri Osmanlı toplumunun bir türlü uyum sağlayamadığı Batılılaşma karşısında ortaya çıkan Şık tipler, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleminde oldukça canlıdır. Şıpsevdi’de olayların merkezinde olan şık tip Meftun’dur. Paris’te tamamlamadığı tahsilini, tam olarak özümseyemediği Batı kültürünü ve çaktırmamaya çalıştığı cahilliğini kendince göğsünde bir madalya gibi taşır ve etrafındakileri de bütün bunlardan dolayı küçümseyen Meftun’un aslında bir anlamda acıklı hikâyesidir içine düştüğü gülünç durumlar. Yazarın diğer romanlarında da sıkça gördüğümüz alafragalık-züppelik ekseninde ilerlerken, okuyucuya da “Meftun gibi olma” mesajını verir. Meftun Bey: Romanın kahramanıdır. Avrupa özentisi içindedir. Kendi idealleri uğruna bir başkasının hayatının mahvolmasına kulak asmayacak bir yapıya sahiptir.
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 20143,408 okunma
Hüseyin Rahmi hocamızın farklı bir mizah anlayışı var