Rahatsız Edici Bir Okuma Keyfi
2025 55. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 00:00
Dostoyevski'nin bu kısa ama yoğun eseri, okuyucuyu gerçekten de alışılmışın dışına çıkaran, rahatsız edici bir deneyime davet ediyor. Kitabın başkahramanı ve anlatıcısı... Ah, o adam! Onu sevmek şöyle dursun, okurken sık sık yerimde kıpırdandığımı ve __( Albert Camus 'un Yabancı kitabındaki Meursault karakterini saymazsak)__ bu kadar antipatik, ukala ve sinir bozucu bir karakterle daha önce karşılaşmadığımı itiraf etmeliyim. Kitap, adeta dar ve loş bir odanın, yeraltı dehlizinin penceresinden dünyaya bakan, kendi içine hapsolmuş bir adamın monoloğu şeklinde ilerliyor. Bu adamın iç dünyası o kadar çetrefilli, çelişkilerle dolu ve hesaplaşmalarla boğuşuyor ki, sayfaları çevirdikçe hem nefret ediyor hem de garip bir şekilde, insana dair o karanlık köşeleri bu kadar pervasızca açığa vurduğu için ona hak veriyorsunuz. Zira o, hepimizin zaman zaman yeltendiği, ancak medeniyetin cilası altında saklamayı tercih ettiği bencil ve alçakça düşünceleri, sansürsüzce yüzümüze çarpıyor. İşte kitabın dehası da tam bu noktada yatıyor: Anlatıcının beni bu denli rahatsız etmesi, aslında Dostoyevski'nin insan psikolojisini ne kadar ustaca deşifre ettiğinin bir kanıtı. Karakterin aşırı bilinçlilik hali, eylemsizliği ve sürekli kendini aşağılayıp sonra da yüceltme çabası, modern insanın çıkmazlarını acı bir mizahla sunuyor. Bu rahatsız edici üslubun ardında, eserin verdiği mesajlar ise oldukça çarpıcı ve düşündürücü. Kitap, özgür iradenin değerine, rasyonel çıkar hesaplarının her zaman insan doğasını açıklayamayacağına ve bazen sırf keyfimiz istediği için, hatta acımızı tatmin etmek için bile "2 kere 2 eşittir 4" gibi kesin bir doğruya isyan edebileceğimize dair güçlü bir savunma yapıyor. Kitap, mantığın ve bilimin her şeyi çözebileceği inancına karşı, insanın irrasyonel ve duygusal derinliğini bir kalkan gibi yükseltiyor. Bizi, salt faydacılığın ötesindeki karmaşık ve isyankar benliğimizle yüzleştiriyor. Eğer edebi bir eserin size sadece keyif vermesini değil, aynı zamanda sizi sorgulamasını, zorlamasını ve düşündürmesini istiyorsanız, Yeraltından Notlar kesinlikle listenizde olmalı. Bu, "sevimli" bir okuma deneyimi değil, ama derinliği, felsefi alt yapısı ve insan doğasına dair sunduğu o karamsar ama gerçekçi bakış açısıyla sizi uzun süre etkisi altında bırakacak bir eser. Karakteri sevmeyeceksiniz, hatta ondan tiksineceksiniz, ama onun sesinin "yeraltından" verdiği mesajların evrensel ve zamansız olduğunu anlayacaksınız. Beğendim mi? Evet, rahatsız edici derecede beğendim. Herkese bol kitaplı günler ve keyifli okumalar diliyorum.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,3bin okunma
1.408 Gösterim
Parantez içinde atıfta bulunduğunuz kitabın ismi okunmuyor. Benden mi kaynaklı bilmiyorum harfler değişik karakterler şeklinde görünüyor. Albert Camus'un Yabancı kitabı mı bahsettiğiniz?
osᴍᴀɴ şᴀʜɪ̇ɴ
LâL 🙏🏼🙏🏼🙏🏼