Valide Sultanlar ve Harem
2025 15. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2025 12:28
Bilmem hangi gerçek insanın canını bu kadar acıtır ki, hangi doğru bu kadar saptırılmıştır. Mesele çok hassas. Bir milletin evlatları anne rolünde gördükleri insanların hayatlarını yanlış biliyor, özür dilerim hiç bilmiyor. Önce haremden başlayalım. Gizli bir kutu gibi olan haremi insanlar kendi kirli zihinleri ve hayal güçleri kadar da karanlık zannediyorlar. Ömründe bir defa bile hareme girmemiş veya İstanbul'a ayak basmamış insanların yazdıklarından haremi anlamaya çalışmak çıkmaz bir sokaktan hedefe ulaşmaya çalışmak gibi beyhude değil mi? Osmanlı'nın Enderun teşkilatını bilen her birey hareminde ilim irfan mektebi olduğunu takdir edecektir. Hele o Valide Sultanlar yok mu? Çocukları küçük yaşta tahta geçince devlet yönetimine yardımcı olan. Kadınlar çok mahirdir örgü nakış işlerinde hangi hassas göz İstanbul'a bakar da görmez ki Valide Sultanların hayır eserleriyle nakış nakış İstanbul'a işlediklerini. Sanki adı konulmamış bir paylaşım var Valide Sultanlarla: hayır eserleriyle başta istanbul'u ve tüm şehirleri evlerinin içi kadar güzel bir yer hale getirmek. Onlar Osmanlı ülkesinin her beldesinindeki insanları kendi padişah oğulları kadar sevmişler. Seven sevdiğine hizmet eder. Evet etmişler. Camiler, şifahaneler, medreseler, köprüler, imarethaneler, su yolları ve çeşmelerle hayat vermişler imparatorluğun dört bir yanına. Biz bizden olanı anlamazsak bizim olanlar yarınlar da bizim olmaya devam eder mi? Bu hanımların nasıl titiz ve Allah'tan korkan hassas bir kalbe sahip olduğunu anlamak isteyenler vakfiyelerdeki şartlara baksalar insanlık dersi almış olurlar. Onlar yaptıkları hayır eserleriyle hâla aramızda yaşamaktalar.Allah onlardan razı ve memnun olsun. Muhakkak okunmasını tavsiye ediyorum. Ahmet Şimşirgil
Tarih
Valide Sultanlar ve HaremAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2014307 okunma