MEHMET RAUF EYLÜL
2025'in son ayında bir kitap daha ekledim okuma listeme.
Türk edebiyatının ilk psikolojik ve bireyin öznel yaşantısını doğrudan anlatan ilk romandır. Kitapta en çok üç ana karakterin ( Süreyya Suat ve Necip) üzerinde anlatım var. Yani olay anlatımından çok karakterlerin iç dünyasını anlatıyor. Servet-i fünunda genellikle sadakatsizlik, gizli aşk konularını Halit Ziya'nın eserlerinde görürken Mehmet Rauf Eylül romanında da aynı konuyu işlemiştir.
Olaya gelecek olursak Süreyya karısı Suat ile beraber babasının konağında yaşamaktadır. Tabi bizim türk toplumunun aile ile birlikte yaşayıp sıkıntı yaşama olayı o zamanda da varmış. Bu durumdan dolayı Süreyya da karısıyla küçük bir konak alıp baba evinden taşınıyorlar. Kendi evlerine taşındıktan sonra Necip daha çok gidip gelmeye, beraber eğlencelere gezmelere gitmeye başlıyorlar. İlk başta Necip'in evliliğe karşı olduğunu söylerken zamanla Suat'ı gördükçe gönlü ona kaymaya başlıyor ve aşık oluyor. Suatta da ilk başta böyle bir meyl yokken sonradan o da aşık oluyor. Birbirlerine hiç açıkça diyemeselerde iç dünyasında bu yasak aşkın sıkıntısını çekmekteler. Anlatım ve okuma açısından dili sade ve akıcı. Kolay okuyabileceğiniz bir eser. Tavsiye ederim. Kitapla kalın sevgiyle kalın efenim. EylülMehmet Rauf