İmkânsız Aşkın Sessiz Çöküşü: Eylül
2021 2. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2021 00:00
EylülEylül; Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak kabul edilir ve bu yönüyle hem edebi hem tarihî bir değere sahiptir. Roman, Suat ve Necip arasındaki sessiz, derin, ama yasak bir aşkı anlatıyor. Eser boyunca karakterlerin duygusal çatışmaları, iç hesaplaşmaları ve bastırılmış hisleri öyle incelikle işlenmiştir ki, her satırda bir iç dünya kırıntısı bulursunuz. Mehmet RaufMehmet Rauf , özellikle Suat’ın içsel gelgitlerini, evliliğindeki yalnızlığı ve Necip’in kalbindeki çırpınışı büyük bir duygusal derinlikle sunar. Bu romanı okumalısınız çünkü yalnızca bir aşk hikâyesi değil; duyguların bastırılması, toplum baskısı, ruhsal çöküş ve kadının iç dünyasına dair çarpıcı bir portredir. Kısa diyaloglar, uzun iç monologlar ve melankolik bir atmosferle örülmüş bu kitap, sizi yormadan ama içinize işleyerek sona ulaşır. Keyifli okumalar dilerim.
2024 Okuma Raporları
Başka Bir Aşk Üçgeni
·%24 (70/288 syf.)·
Suat, Süreyya ve Necip arasındaki bir aşk üçgeni etrafında bir ailenin yaşantısı anlatılıyor. Öncelikle kitapların birbirlerinin versiyonu olarak sınıflandırılmasını hep yanlış bulmuşumdur. Zira her
Edebiyat & Roman
Eylül
·288 syf.·
2025 58. kitabı
Süreyya Bey ile Suat Hanım beş yıldan beri evlidir.Bir yaz,Boğaziçi’nde Yeni Mahalle’de küçük bir ev kiralarlar.Mutludurlar.Süreyya’nın arkadaşı Necip,sık sık gelip yanlarında konuk olarak kalmaktadır.Necip,Suat’a çok değer vermekte,ona karşı derin bir saygı beslemektedir.Bu değer veriş be saygı bir gün şiddetli bir sevgiye dönüşür.Genç adam sevgisini içinde gizlemektedir.Bir gün dayanamaz… Romanın sonu büyük bir trajedi ile bitiyor. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik romanıdır Eylül. ️️Halit Ziya Uşaklıgil, eser için şöyle der: “Bence Eylül, tek başına, bir yazarın ismini edebiyat tarihine silinemeyecek şekilde nakşetmek için kâfidir.”
2025 30. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 21:12
MEHMET RAUF EYLÜL 2025'in son ayında bir kitap daha ekledim okuma listeme. Türk edebiyatının ilk psikolojik ve bireyin öznel yaşantısını doğrudan anlatan ilk romandır. Kitapta en çok üç ana karakterin ( Süreyya Suat ve Necip) üzerinde anlatım var. Yani olay anlatımından çok karakterlerin iç dünyasını anlatıyor. Servet-i fünunda genellikle sadakatsizlik, gizli aşk konularını Halit Ziya'nın eserlerinde görürken Mehmet Rauf Eylül romanında da aynı konuyu işlemiştir. Olaya gelecek olursak Süreyya karısı Suat ile beraber babasının konağında yaşamaktadır. Tabi bizim türk toplumunun aile ile birlikte yaşayıp sıkıntı yaşama olayı o zamanda da varmış. Bu durumdan dolayı Süreyya da karısıyla küçük bir konak alıp baba evinden taşınıyorlar. Kendi evlerine taşındıktan sonra Necip daha çok gidip gelmeye, beraber eğlencelere gezmelere gitmeye başlıyorlar. İlk başta Necip'in evliliğe karşı olduğunu söylerken zamanla Suat'ı gördükçe gönlü ona kaymaya başlıyor ve aşık oluyor. Suatta da ilk başta böyle bir meyl yokken sonradan o da aşık oluyor. Birbirlerine hiç açıkça diyemeselerde iç dünyasında bu yasak aşkın sıkıntısını çekmekteler. Anlatım ve okuma açısından dili sade ve akıcı. Kolay okuyabileceğiniz bir eser. Tavsiye ederim. Kitapla kalın sevgiyle kalın efenim. EylülEylül Mehmet RaufMehmet Rauf
2024 120. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2024 03:54
Kitabı okurken eski İstanbul'un perspektifine, o dönemin kıyafetlerine, yalılarda hüküm süren aile hayatının tüm ayrıntılarına ve en önemlisi de samimi ve sıcak duygulara tanık olacaksınız. Günümüzde bu tür duyguların hemen hemen hiç yaşanmadığını varsayarsak hatta varsaymaktan öte, bunu kanıtlayan birçok olaya, kişiye, duruma artık tepki vermediğimizi biliyorsak, roman bize gerçek bir aşkın ne olduğunu çok iyi anlatıyor...
Mehmet Rauf / Eylül
2023 160. kitabı
Mehet Rauf a göre romanda asıl olan yazarın hayalleri ve işlenen olay değil ,yapıtın yazınsal bir dili olup olmamasıdır.Romancının olay anlatımından çok , olayı yaşayan kişilerin Ruhsal durumlarını irdelemesi gerektiğini ileri sürer.
2020 22. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 10:41
Herkese merhaba arkadaşlar. Hatırlıyorum iki sene önce Ekim ayında başlamıştım sırf Eylül'ü , Eylül ayında okumak için bir kaç gün önce yine okudum ve bitirdim. Bence güzel bir kitap sıkilacağinizi hiç sanmıyorum. Kitapta ikinci defa rastladığım isimlerin ilginç bulmam oldu. Erkeğin adı Süreyya kadının adı ise suat. Süreyya ve Suat evlidir. Süreyya'nin halasının oğlu necip suata aşık olur. Keyifle okuyacağınızı umarak hepinize hayırlı günler diliyorum.
2022 3. kitabı
Eylül.. Hüzünlü ve kavuşulamayan bir aşkı anlattığı başından beri belli olan bir hikaye. Konu güzel, mekanların tasviri harikulade ama gelgelelim anlatım tarzı çok sıkıcı. 50 sayfada anlatılacak konuyu 300 sayfada tamamlamak.. Evet Türk Edebiyatındaki ilk psikolojik roman Eylül. Kişilerin duygu betimlemesine ayrı bir önem verilmiş doğal olarak. Ancak bu daha yalın bir dille ve daha ilgi çekici şekilde yapılsaymış tadından yenmezmiş. Yoksa Suat ve Necip'in cisimde değil özde aşklarına diyecek bir şeyim yok. Ha bu arada kitap iki sevgili kavuşamadan bitti derken son birkaç sayfada ters köşe yapıyor. En azından ruhlarının kavuştuğunu söyleyebiliriz herhalde.. İyi okumalar...
2019 6. kitabı
İlk önce mutlu bir evlilik ve saadet sonradan aile içi karmaşası sonradan suat ve süreyyanın ayrı bir eve çıkıp mutlu bir hayat sürüşü sürreyya ve suat ve süreyyanın halasının oğlu necip istanbulu gezip dolaşıyorlar sonradan necipin suata olan ilgisi ve suatın süreyyaya olan ilgisi hep hayalindeki kadın füğürünü oluşturuyon ve suata aşık oluyor sonradan sürreyanın suata olan ilgisizliği ve suatı necipe çekiyor çokkkk güzelll ve çekici bir kitap
2020 13. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 09:56
Kitapta psikolojik roman olması hasebiyle düşüncelere iç sese sayfalarca yer verilmiş. Ortalarına doğru biraz sıktı ama bitirmeye gayret edince aktı bir şekilde. Kitapta ihanetin vücut bulmamış halini gördüm. Bu yüzden her ne kadar masum gibi dursada ihanet ihanettir. Ama kimsede sınanmadığı günahın masumu değildir diyorum. Aşka sevgiye ve namusa dair çok güzel çıkarımlar mevcut kitapta. Genel olarak beğendim. " Evet, seviyoruz ve ister istemez aşkımıza esir oluyoruz."

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)