#k:970ya Yaşar Kemal
Güçlü olmak mı, dünyalar güzeli olmak mı yoksa sadece küçücük bir çocuk olmak mı suçtu? Hangisi tam olarak bir suçtu ki kitapta ki her bir karakter bu suçlardan ötürü köylünün sivri diline düşmüş yerden yere vuruluyordu?
Bu kitap benim Yaşar Kemal ile tanışma kitabım oldu. Yaşar Kemal kitaplarından öncede insan olarak sevdiğim bir kişilik olmasının yanında kitaplarının ağırlığını kaldırabileceğime yeni yeni emin oldum. Başlangıcı "Yılanı Öldürseler" ile yaparak doğru mu yaptım yanlış mı bilmem ama döneminin gerçeklerini, yaşadığı coğrafyanın gerçeklerini samimi bir şekilde yansımıştı. Okurken bir kadına üzülmekten kahroluyorken diğer bir kadına sinirden köpürüyorsunuz. Bu sizi kendi yargılarınızdan uzaklaştırıp tamamen ana karakterin gözünden bakmayı sağlayan bir detaydı.
Yaşar Kemal'in doğal dilini ve gerçeklerini yansıtan anlatımını oldukça beğendim. Okurken yer yer gözlerim doldu, yer yer sinirden köpürdüm. Ama Hasan bir çocuk olarak yaşamaması gereken bir çok şeyi yaşarken onun yanında olmak ona sarılmak istedim.
Eğer sizde hiç okumadıysanız ya da kısa ama içeriği sizi derinden etkileyecek bir şeyler arıyorsanız bu kitaba bir şans vermenizi ve Hasan'a kayalıklarda eşlik etmenizi tavsiye ederim.
Şimdiden iyi okumalar dilerim.