Ferragus ve Sırların Kaçınılmaz Sonu
2026 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 18:54
Ferragus, Balzac’tan okuduğum en gizemli eserlerden biri olabilir. Roman, yırtıcıların- namıdiğer korsanların tasviriyle açılır, Paris sokaklarının karanlık ve çok katmanlı atmosferiyle ilerler. Balzac, her karakteri ve her olayı Paris’le paralel biçimde tasvir eder; şehir, adeta yaşayan bir organizmaya dönüşür. Ferragus, gizemli kudretli ve kinle yoğrulmuş “On Üçler” cemiyetinin reisidir. “Sırlar her zaman gün yüzüne çıkar” düşüncesinin ete kemiğe bürünmüş hâlidir. Roman, Ferragus ile Jules ailesi etrafında örülen olaylar zinciri üzerinden ilerler. Dolgun kurgusunun yanı sıra esrarengiz betimlemeleri ve Paris’in insan karakterini yansıtan tasvirleriyle okuru kuşatır. Ben, daha çok korsanların (yırtıcıların) aksiyon dolu serüvenlerini okuyacağımı sanırken, eser beklenmedik biçimde aşk ekseninde derinleşir. Aksiyon sahneleri azdır; ancak var oldukları yerde son derece etkili ve çarpıcıdır. Doğrusu, bu sahnelerin daha fazla olmasını isterdim. Belki üçlemenin diğer iki kitabında bu yön daha belirgindir; bunu ancak okuyunca anlayacağım. Yine de Balzac’ın tekrarsız anlatımı ve muazzam dili, eseri son derece kıymetli kılar. Balzac, genel olarak romanlarını trajediyle sonlandırır; cemiyet insanını, emelleri uğruna yaptıkları müdahaleler nedeniyle cezalandırır. Nitekim bu romanda da Auguste, bir ailenin mahremiyetine müdahale etme çabası yüzünden bedel öder. Clémence ise sakladığı sır nedeniyle cezalandırılır. Genel olarak kitabı çok beğendim. Hatta roman, çok sevdiğim "Goriot baba"yı da hatırlattı biraz. Cemil Meriç’in tercümesi, okuma sürecini ayrı bir zevke dönüştürüyor. Ne yazık ki serinin ikinci kitabının tercümesi yayınevi tarafından kaybolmuş. Oysa 67. sayfada şu dipnota rastlıyoruz: “Bu mahalle hakkında fazla malumat almak isteyen okuyucular, Yüksel Yayınevi tarafından tabedilmekte olan Langeais Düşesi tercümemize müracaat edebilirler.” Ancak ben bu tercümeye ulaşamadım. Roman, okuru Balzac’ın dünyasına taşır; onun gözünden Fransız sosyetesini ve yeraltı dünyasının karanlık yüzünü-korsanların yaşamını-okuyoruz. Sonuç olarak, Ferragus yalnızca gizemli bir hikâye değil, aynı zamanda Paris’in ruhuna tutulmuş edebi bir aynadır. Balzac, bireysel sırlar ile toplumsal düzen arasındaki çatışmayı trajediyle yoğurarak sunar. Üçlemenin diger kitapları #294118926 Rahibenin Aşkı (Langeais düşesi) #296655992 Altın Gözlü Kız
FerragusHonore de Balzac · İletişim Yayıncılık · 2017394 okunma
1 +1'leme