Puan vermedi·84 syf.····Okunma: 24 Ocak 2026 12:48 28 – Byung-Chul Han | Şeffaflık Toplumu
Her Şey Görünür Olduğunda, Hiçbir Şey Anlamlı Kalmadığında
Şeffaflık, çağımızın en masum ve en alkışlanan kavramlarından biri gibi sunulur. Daha çok bilgi, daha fazla görünürlük, daha açık ilişkiler… Byung-Chul Han ise Şeffaflık Toplumu’nda bu iyimser anlatıyı tersyüz eder. Ona göre şeffaflık, özgürlük ve güven üretmez; aksine, denetimi derinleştirir, anlamı aşındırır ve insan ilişkilerini yüzeyselleştirir. Bu kitap, şeffaflığın bir etik ilke değil, neoliberal bir zorunluluk hâline nasıl geldiğini gösteren kısa ama yoğun bir müdahaledir.
Han’ın derdi, “biraz daha şeffaf olalım” çağrısı değildir. Onun eleştirisi, şeffaflığın totalize edilmesinedir. Her şeyin görülebilir, ölçülebilir ve paylaşılabilir olması talebi, insanın mahrem alanını değil; düşünme, sezme ve bekleme kapasitesini de ortadan kaldırır.
Olumluluk Toplumu: Hayır Demenin Yasaklandığı Dünya
Han’a göre şeffaflık toplumu, aynı zamanda bir olumluluk toplumudur. Olumsuzluk; mesafe, sır, belirsizlik ve suskunluk bu düzende tehdit olarak görülür. Her şey pürüzsüz olmalı, akmalı, hızlanmalı ve onaylanmalıdır. “Beğenmedim” seçeneğinin yokluğu, bu kültürün sembolik bir ifadesidir.
Olumluluk, çatışmayı değil uyumu; itirazı değil katılımı teşvik eder. Ancak bu uyum, özgür bir uzlaşma değil, uyum sağlama zorunluluğudur. Şeffaflık, ötekiyi ortadan kaldırarak sistemi stabilize eder. Farklılık, geciktirir; gecikme ise verimsizliktir.
Bu nedenle şeffaflık, çoğulculuğu değil, aynının çoğaltılmasını üretir.
Şeffaflık Güven Yaratmaz, Kontrol Üretir
Şeffaflığın en yaygın savunusu, güven yarattığı iddiasıdır. Han bu iddiayı doğrudan reddeder. Güven, her şeyin görülebilir olmasına değil; bilinmeyene katlanabilmeye dayanır. Güvenin olduğu yerde kontrol gereksizdir. Şeffaflık toplumu ise güvenin erozyona uğradığı bir zeminde yükselir ve bu boşluğu kontrolle doldurur.
Dijital çağda denetim, dışsal bir baskı olmaktan çıkar; gönüllü bir ifşaya dönüşür. İnsanlar kendilerini açar, paylaşır, sergiler. Dijital panoptikonun farkı, mahkûmların gardiyanı içselleştirmesidir. Gözetim, zorla değil; arzu yoluyla işler.
Bu nedenle şeffaflık, baskıcı olduğu ölçüde naziktir.
Teşhircilik ve Sergi Değeri: Ya Varsın ya da Yoksun
Han, şeffaflık toplumunu aynı zamanda bir teşhircilik toplumu olarak tanımlar. Bir şeyin var olabilmesi için görünür olması gerekir. Görünmeyen, yok hükmündedir. Kült değeri yerini sergi değerine bırakır. Artık önemli olan, bir şeyin ne olduğu değil; ne kadar görüldüğüdür.
Bu mantık, insan yüzünü bile dönüştürür. “Yüz”, Levinas’ın düşündüğü gibi ötekinin aşkınlığını taşıyan bir alan olmaktan çıkar; bir “face”e, yani sergilenebilir bir yüzeye indirgenir. Filtrelenmiş, düzeltilmiş, optimize edilmiş yüzler; derinlik değil ilgi üretir.
Şeffaflık, yüzü değil; yüzeyselliği kutsar.
Pornografik Apaçıklık: Eros’un Sonu
Han’ın en çarpıcı iddialarından biri, şeffaflığın erotizmi yok ettiğidir. Erotizm, örtüye, mesafeye ve dolaylılığa ihtiyaç duyar. Pornografi ise her şeyi apaçık kılar. Apaçıklık, ayartıyı değil işlemi mümkün kılar.
Bu bağlamda şeffaflık, yalnızca cinselliği değil; düşünceyi, sanatı ve dili de pornografikleştirir. Her şey hemen anlaşılmalı, hızla tüketilmeli, zahmetsiz olmalıdır. Oysa anlam yavaştır. Anlam, boşluk ister. Şeffaflık ise boşluğa tahammül edemez.
Bu nedenle şeffaflık toplumu, anlam düşmanıdır.
Enformasyon Bolluğu ve Hakikat Yoksunluğu
Han, daha fazla enformasyonun daha fazla hakikat üretmediğini ısrarla vurgular. Enformasyon yığını, yönsüzdür. Hakikat ise seçicidir; olumsuzluk içerir. Bir şeyi doğru kılmak, başka şeyleri yanlışlamayı gerektirir.
Şeffaflık toplumu, bu olumsuzluğu istemez. Her şey eşzamanlı, eşdeğer ve karşılaştırılabilir hâle gelir. Bu düzleştirme, düşünmeyi hesaplamaya indirger. Sezgi, hayal gücü ve yorumbilgisel derinlik; hız uğruna feda edilir.
Ortaya çıkan şey bilgi değil, gürültüdür.
Mahremiyet-Sonrası Yanılsama
Kitapta eleştirilen bir diğer güçlü ideoloji, “mahremiyet-sonrası” söylemdir. Buna göre mahremiyet artık anlamsızdır; herkes her şeyi paylaşmalıdır. Han bu düşünceyi naif ve tehlikeli bulur. İnsan, kendisi için bile tam anlamıyla şeffaf değildir. Bilinçdışı, yarıklar ve çelişkilerle örülüdür.
İlişkileri canlı tutan şey, mutlak açıklık değil; ötekiliğe saygıdır. Sır, ilişkiyi zenginleştirir. Tam şeffaflık, ilişkiyi öldürür. Han bu noktada Simmel’e yaslanır: Mutlak tanıma, ilişkileri felç eder.
Şeffaflık, inceliği ortadan kaldırır.
Siyasetin ve Eylemin Felci
Han’a göre tam şeffaflık, siyaseti de imkânsız kılar. Siyaset, strateji ve zaman gerektirir. Oysa şeffaflık, her şeyi anlık ve görünür kılar. Uzun vadeli düşünme, yerini sahnelemeye bırakır. Politika, gösteriye dönüşür.
Bu nedenle şeffaflık toplumu, “siyasal-sonrası” bir düzendir. İtiraz yerine geri bildirim; karar yerine oylama; ideoloji yerine kanaat geçer. Kanaatler ise sistemle çatışmaz; onu optimize eder.
Sonuç Yerine: Mesafe Bir Erdemdir
Şeffaflık Toplumu, daha az paylaşmayı değil; daha bilinçli mesafeyi savunur. Han, karanlığı yüceltmez; ama her şeyin ışıklandırılmasının şiddetini gösterir. İnsan ruhu, geçirgen değildir. Tam ışıkta yanar.
Belki de bugün asıl radikal eylem, her şeyi söylememek; her yerde görünmemek; her an üretmemektir. Şeffaflık çağında mesafe, bir etik duruş hâline gelir.
– Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 11.01.2026