Puan vermedi·488 syf.····Okunma: 09 Ocak 2026 23:55 4. Maymun, “görme, duyma, konuşma” üzerine kurulu klasik üç maymun öğretisine dördüncü bir kavram ekleyerek başlıyor: geri dönüşü olmayan bir ceza. Bu dördüncü maymun çoğu okur için ölümle özdeşleşse de, romandaki asıl vurgu ahlaki körlüğün artık pasif kalmaması, bir bedelinin olması fikri üzerine kurulu. Barker, daha ilk adımda tanıdık ama merak uyandıran bir fikirle okurun dikkatini çekmeyi başarıyor.
Romanın en güçlü yanlarından biri, hikâyeyi üç ayrı damardan ilerletmesi. Şimdiki zaman soruşturması, geçmişe açılan günlükler ve kaçırılan kızın yaşadıkları paralel biçimde ilerlerken anlatı ne karmaşıklaşıyor ne de okuru yoruyor. Bu yapı, polisiye türünde sıkça rastlanan “aynı döngüde dönme” hissini kırıyor ve romanın sayfa sayısına rağmen kendini rahatlıkla okutmasını sağlıyor. Tempo uzun süre korunuyor; merak hissi diri kalıyor.
Barker’ın anlatımındaki önemli artılardan biri, okura sürekli kırıntılar serpiştirip büyük bir “twist” peşinde koşmaması. Roman, kimlik üzerinden şaşırtmayı hedeflemiyor. Gerilim daha çok atmosfer ve durumlar üzerinden kuruluyor. Özellikle kaçırılan kızın yaşadıkları —kapalı alan hissi, bekleyişin yarattığı tedirginlik, fiziksel ve psikolojik tehdit unsurları— görsel bir anlatım olmamasına rağmen oldukça etkileyici. Şiddeti göstermekten ziyade hissettiren bu yaklaşım, romanın gerilim gücünü belirgin biçimde artırıyor.
Katilin çocukluğuna ve geçmişte yaşadığı travmalara yapılan dönüşler genel olarak ikna edici. Anlatılanlar rahatsız edici olsa da salt şok etkisi yaratmak için kullanılmış gibi durmuyor; karakterin bugünkü hâline giden yolu anlamlandıran bir arka plan sunuyor. Özellikle romanın ilk üçte ikilik bölümünde tempo, atmosfer ve anlatı dengesi büyük ölçüde korunuyor. Bu noktaya kadar 4. Maymun, uzun ama sürükleyici polisiyelerden biri olmayı başarıyor.
Ancak ilerleyen bölümlerde romanda, kurgu lehine mantığın geri plana itildiği bazı tercihler daha görünür hâle geliyor. Özellikle soruşturmanın kritik anlarında bilgi akışının, gerçekçi bir polis soruşturma pratiğinden ziyade anlatının ihtiyaçlarına göre şekillendiği hissediliyor. Bu tercihler gerilimi ayakta tutsa da, dikkatli okur için kurgunun bazı anlarda kendi inandırıcılığını zorladığı duygusu oluşabiliyor.
Finale gelindiğinde ise hikâye genel hatlarıyla yerine oturuyor. Büyük bir twist yok; ama zaten romanın hedefi de bu değil. Katilin asıl amacını ve intikam motivasyonunu öğreniyoruz. Buna rağmen, geriye dönüp bakıldığında şu soru akılda kalıyor: Bu kadar karmaşık bir seri cinayet zincirine gerçekten gerek var mıydı? Kişisel intikam anlatısı güçlü olsa da, önce “seri katil” yapıp sonra bu noktaya bağlama tercihi, bazı okurlar için yapay bir uzatma hissi yaratabilir.
Bununla birlikte, karakterlerin geçmişine dönüldüğünde özellikle çocukluk anlatılarında belirgin bir belirsizlik hissi oluşuyor. Karakter bazen ailesindeki karanlığın farkında olmayan saf bir çocuk gibi çizilirken, bazen de olup bitenin tamamını kavramış kadar bilinçli davranıyor. Ailesiyle birlikte olduğu sahnelerde de benzer bir kargaşa hissediliyor; ebeveynlerin sıradan insanlar mı yoksa yaptıkları şeyi bilinçli ve sistemli biçimde mi yürüttükleri tam olarak netleşmiyor. Psikolojik olarak açıklanabilir olsa da bu geçişler anlatı içinde daha sağlam bağlanmadığı için okur, karakterin neyi bilip neyi bilmediği konusunda zaman zaman kararsız kalabiliyor.
Sonuç olarak 4. Maymun, kusursuz bir polisiye değil. Özellikle mantık ve soruşturma pratiği konusunda titiz okurlar için bazı pürüzler barındırıyor. Buna rağmen atmosfer kurma becerisi, anlatı yapısındaki bilinçli tercihler ve gerilimi uzun süre ayakta tutabilmesiyle türdeşlerinin önemli bir kısmından ayrılıyor. Takılacak yerleri olan ama genel toplamda iyi, etkileyici ve akılda kalan bir okuma deneyimi sunduğunu söylemek mümkün. Üçlemenin ilki olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Altta, kurgu için mantığın ikinci planda kaldığını düşündüğüm birkaç detayı paylaşıyorum. Amacım romanın büyüsünü kaçırmak değil; okuduktan sonra sizde de aynı hisleri uyandırıp uyandırmadığını merak ediyorum.
SPOİLER UYARISI!
Telefon konuşması:
Kritik uyarının yapıldığı sahnede, karakterin karşısındaki kişinin durumu fark etmediğinden emin olmasıyla olayların gelişimi örtüşmüyor; sahnenin iç mantığı zayıflıyor.
Günlük meselesi:
Bu kadar önemli bir belgenin yanında taşınması ve ele geçirildikten sonra polisler tarafından hemen okunmaması, kopyalanmaması ya da ekipçe değerlendirilmemesi kurgu lehine gerçekçiliğin askıya alındığı hissini veriyor.
Ölen adamın motivasyonu:
Başkası adına ölümü kabul etme fikri teoride mümkün olsa da, bu motivasyonun anlatı içinde yeterince doldurulmaması detayı işlevsiz bırakıyor.
İntikam–seri katil dengesi:
Finaldeki kişisel intikam mantıklı olsa da, bu noktaya gelmek için neden böylesine uzun ve karmaşık bir seri katil yapısına ihtiyaç duyulduğu sorgulanıyor.
Ansen’in annesi – Bayan Carter ilişkisi:
İki karakter arasındaki bağ ilginç olsa da, hedefe ulaşmak için neden bu kadar karmaşık ve dolambaçlı bir plan kurulduğu netleşmiyor.