Kürk Mantolu Madonna
2026 13. kitabı
“İnsanlar birbirlerini tanımanın ne kadar güç olduğunu bildikleri için bu zahmetli işe teşebbüs etmektense, körler gibi rastgele dolaşmayı ve ancak çarpıştıkça birbirlerinin mevcudiyetinden haberdar olmayı tercih ediyorlar." Kürk Mantolu Madonna Genel olarak bir aşk romanı olarak izlenim bırakılıyor gibi gözüksede aslında bir insanın içinde yaşadığı topluma karşı yabancılaşması ve yalnızlaşarak kendi kabuğuna çekilmesini vurgulayan bir roman. Bir devlet dairesinde memur olarak çalışan, yaşama arzusunu yitirmiş, herkese durağan tepkiler veren Raif Efendi’nin bu duruma nasıl geldiğini, bir gün hastalandığında yıllardır tuttuğu günlüğünü mesai arkadaşının okumaya başlamasıyla beraber hayatına okuyoruz..Hikayemiz de burada itibaren başlar. Raif, yirmili yaşlarında, Havranlı bir sabuncu olan babası tarafından Berlin'e sabun işinde uzmanlaşması için gönderilir..Fakat kendisi sanata olan tutkusundan dolayı kendini işine veremez. Berlin'de gittiği sanat galerisinde bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadına adeta vurulur. Tablodaki kürk mantolu kadın onu öylesine etkiler ki her fırsatta tabloyu görmeye gider.. Öyleki her fırsatta tabloyu görmeye gittiği portredeki kadının bir gün gelipte yanında aynı anda tabloyu onunla beraber seyrettiğinin bile farkında olmaz hatta, portredeki kadın onunla sohbet bile eder ama Raif Efendi tabloya öyle ilgiyle seyrederki onunla sohbet edenin tablodaki kadın olduğunun farkına varamaz.. Günler geçmiş ve bir gece tesadüf eseri bir sokakta Kürk Mantolu Madonna’sınıyla karşılaşır.. Ve olaylar akar gider.. Ah Maria Püder ah.. Seni çok sevdim be kadın… "şimdi ben gidiyorum.. fakat ne zaman çağırırsan gelirim." dedi. evvela ne demek istediğini anlamadım. o da bir an durdu ve ilave etti: "nereye çağırırsan gelirim." “elleriniz ne kadar soğuk!" dedim. tereddütsüz cevap verdi: "ısıtın!" “Tesadüf seni önüme çıkarmasaydı, gene aynı şekilde, fakat her şeyden habersiz, yaşayıp gidecektim. Sen bana dünyada başka bir hayatın da mevcut olduğunu, benim bir de ruhum bulunduğunu öğrettin.” Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 2023376,5bin okunma