Marquis de SadeSodom kitabında pedofili, nekrofili ve cinselliğin sınırlarını zorlayan, cüzdanlarının gücü bağlamında her türlü edimi kendilerine reva gören dört karakter ve bu karakterlerin etrafında şekillenen olayları anlatmıştır. Bu anlatım o kadar yoğunki okucunun zihnindeki resmi apaçık şekilde ortaya koyuyor.
Kitap içerik olarak; cinselliğin sınırları bağlamında geçmekte ve bu sınırlar o kadar ileri bir hal almaktadır ki; artık eylemler normal değil tamamiyle acıya, iğrençliğe hatta tüm ahlaki ve etik tabuların yitirilişine hizmet etmektedir. Bu bağlamda kitabı güç zehirlenmesi olarakta okuyabiliriz. Çünkü maddi gücün getirisi üzerinden bir alan kurgulanmıştır. Hatta yer yer yazar yine kendi eseri olan Dolandırıcılar'da bahsettiği konuları da daha derin bir biçimde ele almıştır.
Marquis de Sade eserin içindeki bazı insanın hem zihinsel hem de fizyolojik tespitleri o kadar yerindedir ki; inanç harmonisi de karşı duruşunda anlatımı vardır. Bu iki anlatım açısından değerlendirdiğimizde yazar sadece bir eser yazmaktan ziyade hedonizmin tutamaçları, cinselliğin keyif veren normları ve haz-tutku diyagramında güçle örüntülenen bir hayatın nasıl bir yol aldığını da göstermiştir.
Sonuç olarak eser; bir yönden bir cinsellik deneyimlerinin tanıtımı olarak okunabileceği gibi toplumsal(insani) ahlak yasalarını hatta insan yaradılışının kodlarımında bulunan dürtülerinde üzerine çıkarak; kendi özel haz ve istençleri bağlamında, kendi yarattıkları evrenin tanrısı gibi davranmaktadırlar. Belki böylelikle insanın içsel yani metafiziksel soluğunda yatan sonsuzluk hissi veya tanrıcılık oynama isteğinin bir görüngüsü olarakta anlatılabilir.