Eserde toplumsal ikiyüzlülük, din adamlarının ve aristokrasinin ahlakının çürümesi ön plandadır. İnsanların birbirini menfaat için dolandırması da işlenir. Ahlak eleştirisi içeren felsefi bir romandır. Beş-altı bölümde hikâyeler bulunur.
Eserin bir bölümü kayıp veya yakılmış olabilir. Bulunan kısımlarından toplanabilen parçalarla bu kitap oluşturulmuştur. Şöyle ki, döneminde kitapları toplatılıp yakılmaya çalışılan bir yazardır. Bu eserde de Sade, insan doğasının karanlık yönlerini ve çıkar ilişkilerini vurgular.
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
Marquis de SadeDolandırıcılar eserinde ortaçağ dönemi toplumların ve bireylerin fransa üzerinden hem ahlaki hem davranışsal hem de eylemsel maskeleri üzerinden bir eleştiri kurgusu kurmakla beraber; yaşadığı toplumun ve iletişim içinde olduğu bireylerin zihin dünyasındaki güdüsel resmi çizmiştir. Bu resimin ışığında ortaç avrupasının ahlaki nitelikleri, kültürel hazinesi ve inanç spekturumu açısından yazar gözünden okuduğumuzda sığ bir form gözümüze çarpkmaktadır. Bu bağlamdan harektele orta çağ avrupasının taihsel süreç ve episteme diyalektiğinden de izlediğimizde hayatın tüm sekanslarına birey-toplum olma şuuru, savaşlar ve barışların dinamikleri de anlaşılabilir. Bu yüzden kitabın adından harektele bakıldığında eylemse bir çeper sunduğu gibi metafiziksel bir yargı düzleminde anlatılmaktadır.
Sonuç olarak; Marquis de SadeDolandırıcılar kitabında izlenimleri, yaşayışı ve eti eden toplumsal dinamikleri yazarak okucunun zihninde hem bir orta çağ avrupası hakkında algı sunmuş hem de yapıtının dilsel harmonisini anlatı hallinde okucunun anlam ve mana duvarlarına işlemiştir. Böylelikle Marquis de Sade anlatısının ve hikayesinin algı siferlerini okuyucuların zihinlerinde tekrardan dirilerek eserinin ölümsüzlüğünü sağlamıştır.
Sade tarafına geçince zaten insan romantik ya da rahat bir hikâye beklemeyi bırakıyor Dolandırıcılar da o karanlık ve iğneleyici havayı taşıyan metinlerden biri bence. Karakterlerin ikiyüzlülüğü, çıkar ilişkileri ve insanların işine geldiğinde nasıl kolay maske değiştirebildiği bayağı dikkatimi çekti. En sevdiğim tarafı da buydu aslında; olaylardan çok insan doğrusunu ve yanlışını kendi çıkarına göre nasıl eğip büküyor, onu göstermesi. Yer yer rahatsız eden ama merak da uyandıran bir havası var. Sade yine sevdirme derdinde değil, daha çok insanın karanlık tarafını suratına tutuyor gibi.
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
Sade'nin okuduğum ikinci kitabı ve birincisi (Erdemle Kırbaçlanan Kadın) kadar mutlu etmedi beni. Biraz daha basit , yavan kalmış diye düşünüyorum. Sadizm veya mazoşizm çok eksik kalmış. Şüphesiz Sade'yi tanıyarak okuyan insanın beklentisi bu yönde olduğu için , tam anlamıyla tatmin etmediğini düşünüyorum okuyucuyu. Ama sadece vakit geçsin isterseniz hikaye bakımından güçlü ve güzel bir kitap. . .
Çok daha iyi olması umuduyla , beklentimi yüksek tuttuğum "Sodom'un 120 günü" kitabına saklıyorum bütün enerjimi. Umarım bu kitabı telafi edecek kadar güzeldir . . .
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
yanii otur tek seferde oku cerezdi sade in baslamak icin düz ilgi cekmeyecek bi kitabıydı ama okurken sıkmadı da hic reis bu nece akıcılıktır simdi gidip birkac kitabını alayım
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
Dolandırıcılar, tüm zamanların en lanetli yazarı Maquis de Sade’nin yazdığı dokuz farklı öyküden oluşan keyifli bir kitap. Sade’nin o bilindik kitaplarına nazaran daha layt bir üsluba sahip. Yazarın, kitaplarının genelinde hissedilen kara mizah duygusu, bu kitapta da hakim ve bu durum öykülere farklı bir lezzet katmış.
Bu kitap Sade’yi, okumayı düşünenler için isabetli bir başlangıç olduğunu düşündüm. Bir solukta sıkılmadan okunacak güzel bir Sade, klasiği. Keyifli okumalar.
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
Kapitalizme, burjuva sınıfına ve para için her şeyi yapan burjuva özentisi küçük liboşlara ufak bir eleştiri kitabı diyelim. Küçük tatlı baronların zekalarını kullanarak parayı nasıl idare ettiklerine şahit olacaksınız, gerçi biz bunları günlük hayatta da görüyoruz haddizatından fazla. Olsun biz yine de kitaplardan da okuyalım.
Sade'yle tanışmam böyle oldu. Devamını dilerim.
DolandırıcılarMarquis de Sade · Kafe Kültür Yayıncılık · 2012177 okunma
Donatien Alphonse François le Marquis de Sade (Fransızca okunuşu:maʁki: dəsad) (d. 2 Haziran 1740 - ö. 2 Aralık 1814), Fransız aristokrat ve felsefe yazarı. Erotik edebiyat'ın önemli yazarlarındandır, genellikle sert pornografik yazılar yazardı. Yaklaşık 29 yılını hapishanede, 13 yılını akıl hastanesinde geçirmiştir ve en önemli eseri Sodom'un 120 Günü'nü hapishanede yazmıştır. Bir diğer önemli eseri de Justine'dir. Sadizm'in kökeninin onun yazdıklarına dayandığı bilinir. Yazılarında ahlakı, yasayı, dini öğeleri dikkate almadan aşırı özgürlüğü (hatta ahlaksızlığı) ve en iyinin zevk olduğunu savunuyordu. Sade, 32 yıl farklı hapishanelerde ve akıl hastanesinde hapsedildi; onbir yıl Paris'te (on yılı Bastille'de geçti), bir ay Conciergerie'de, iki yıl kalede, bir yıl Madelonnettes'de, üç yıl Bicêtre'de, bir yıl Sainte-Pélagie'de ve 13 yıl Charenton akıl hastanesinde. Yazılarının çoğunu tutuklu olduğu dönemde yazdı. "Sadizm" kavramı adından türetilmiştir. Sade kitaplarında kişilerarası ilişkilerde insanın insansal yanı bir kez yitirildiğinde, neler olabileceğinin bilgisini verir. Kişilerarası ilişkilerde insanın sahip olduğu onur bir yana bırakıldığında, ortaya çıkan yeni ilke kendi yararını koruma sonuna kadar götürülecek olursa; zorunlu olarak "sadizm"e varılır. Yani insandaki insansal olan tek şey doğaysa, doğrudan doğa nedenselliği insan türünün yapıp etmelerini belirliyorsa, insan olmak cani olmayı da beraberinde doğal olarak taşır. Eserlerinde ahlaksal eylemin belirleyicisi olarak etik değerler değil de, içgüdüler ya da "koşullu buyruklar" eylemin "ilkesi" yapılırsa neler olacağını anlatır.