Kara Kutu
2026 20. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 06:19
Orhan Pamuk 'un tek siyasi romanım dediği tek romanı fakat öyleki her romanında Türkiye Cumhuriyetini eleştiren bir yönünü olduğunu ister kabul edersiniz etmezsiniz maalesef var.Herkesin mağdur oldugu ülkemde bir tek Türk mağdur olmamış ne hikemetse eee bu sebebten ötürü Nobel'i almıştı. kitabın arkasında, new york times'ın "o ne bir ideolog, ne bir siyasetçi, ne de bir gazeteci. orhan pamuk büyük bir romancı," dediği yazıyor. bense, sayın pamuk'un diğer kitaplarını okumamış olsaydım da sırf bu kitap özelinde bir yorum yapacak olsa idim, şöyle derdim: "o ne bir ideolog, ne bir siyasetçi, ne bir gazeteci, ne de romancı. orhan pamuk büyük bir palavracı." Yanlış anlaşılmak istemem Orhan Pamuk un birçok metnini okuduğumbrlkimbrn yanılıyorumdur diye fakat fikirlerim değişmedi. Bu metinde bir gazeteciyi aklı sıra Orhan bey Kars a gönderiyor ama Kars'la ilgili hiçbir fikri birikimi ve bilgisi olmadığını o kadar iyi okuyoruz ki,Nişantaşı'nda oturdugun yerde Kars insanını yazamazsın ama yazmış söyleyeceklerim bu kadar o Nobel'i tek hakeden birçok yazarımız var ama en çok rahmetli Yaşar Kemal e yakışırdı. Gelelim Kar şair ka, karlı istanbul gününde başlayan yolculuk; erzurum, kars, intihar eden kadınlar, bir zamanlar aşık olduğu kadın, ipek. gizemli karakter lacivert, iki arkadaşın, necip'in ve fazıl'ın aşık olduğu kadife. ülkenin 90lı yıllardaki hali; siyasi, dini çatışmalar, milliyetçilik, cunta, şair ka ekseninde dönen olaylar. geniş kars sokakları, çay ocakları, sayfalarda kendini hissettiren soğuk hava. şehvet, öfke, yalnızlık, beklemek, özlemek. birden fazla duyguyu iç içe taşıyan karakterler. en çok da şair ka. hayal kırıklığıyla, yalnızlıkla, yoksulluğun içinde bir başına, ölmüş şair ka.
KarOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202517,8bin okunma