Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

102 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Ah bir yılanı öldürseler... Bu kitabı okumaya başladığınızda sonu ne olacak diye değil, sonunda gerçekleşecek olay neden ve nasıl gerçekleşiyor diye okuyorsunuz. Çünkü kitabın arka kapak yazısında 9 yaşında küçücük bir çocuk olan Hasan'ın annesini öldürdüğünü açıkça belirtiyor. İnsanlar ne çok sever konuşmayı, olmayanı oldurtmayı. Bire bin katıp yeni efsaneler yaratmayı. Her şeye bir suçlu aramayı... Yaşar Kemal Anadolu'nun yıllarca kanayan yarası olan kan davası ve kadının değersizliğini öyle şairane anlatmış ki, kitabı noktası virgülüne kadar her karesini zihninize kazımaya çalışıyorsunuz. Esme güzelliği dillere destan, köyünün en güzel kızıdır. Halil ise onu zorla kaçırıp, ona sahip olmuş sözde yiğit delikanlı gerçekte ise karakter yoksunu, yüzüne bakılmayacak erkek bozmasıdır. Esme bu kadar güzel olunca isteyeni çoktur haliyle. Ona deliler gibi aşık olan Abbas'ın Halil'i öldürmesiyle bütün hikâye başlar. Bütün köy, Halil'in annesi, kardeşleri bunu Esme'nin yaptırdığını düşünüp töre gereği onu öldürmek isterler. Ama bilirlerki onu öldürenin sonu hapishanedir. Gözü dönen aile bunu yalnızca küçücük bir çocuk olan oğlu Hasan'ın yapmasını ister. Bu yüzden akla hayale gelmeyecek hikayelerle aklına girmeye çalışırlar. Babasının hortlaması mı, annesinin namusszluğu mu, babasının kanın yerde kalması mı... Hasan ise annesini hep korumaya çalışır. Çocuk saflığıyla annesine kol kanat germeye çalışır. Ne kadar dayanmaya çalışsa da zihniyeti, fikri olmayan cahil amcalarının, babaannesinin, köylülerin laflarına kanar. Kan davası uğruna sönen yaşamlar, çekilen acıların küçük bir örneği sadece bu kitap. Küçük bir çocuğun eline kalem kitap vermek yerine tüfek verip, ona sevgiyi, yaşamı, güzelliği öğretmek yerine annesini öldürmeyi öğreten bir toplum bu toprakların sonu olur. Hasan'a en çok baskıyı yapanın babaannesinin olması ise en büyük ironi belki de. Kadının değeri erkekler gösterdiğinde değil ilk önce hemcinsleri gösterdiğinde olur. Çünkü bizi en iyi biz biliriz. Eğer bizler kadın olarak birbirimize hak ettiğimiz değeri göstermiyorsak bunu erkeklerden nasıl bekleyebiliriz? Bu kitap herkesin okuması gereken okuduktan sonra kendisini sorgulaması gereken bir yapıt. Dili sade, Anadolu söyleyişlerine bolca yer veriyor. Hatta "yunmak" yıkanmakmış bunu buradan öğrendim diyebilirim :) Sizlere de çok şey öğreteceğine eminim. İyi okumalar.
Yılanı Öldürseler
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202019,1bin okunma
··
77 görüntüleme
Roquentin okurunun profil resmi
Ilk okuduğum Yaşar Kemal kitabı bu. Içime öylesine işledi öyle üzülmüştüm ki küçükken bu kitabı ağlayarak bitirdiğimi hatırlıyorum. Ne güzel de yazmışsın. Ah lanet kader. Bu arada bu kitabın filmi olsa diye düşündüm yıllarca keşke Türkan Şoray oynasaydı Esme 'yi. Sonradan gördüm de gerçekten varmış ve Türkan Şoray oynamış.
Hasibe Dal okurunun profil resmi
Teşekkürlerrr :) Evet tam Türk sineması tadında olduğundan bir filmi olsaymis dedirtiyor. Ben de dün akşam gördüm; bugun - yarın izlerim diye düşünüyorum :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Sefa Ayıcı okurunun profil resmi
Kitabı okuyamamış olmanın burukluğuyla sanırım yılan metaforu mesajını sezebiliyorum. Yaşadığı dönemde ki ciddi sorunlara değinmesi ve hatta parmak değil ayak basması Yaşar kemalin en etkileyici özelliklerinden gerçekten. Bu kitapta da konusuna ve olaya değinerek ilgi uyandırmanız okunmayı hak eden eserleri arasında olmasını gösteriyor, emeğinize ve ellerinize sağlık Memleketimin yiğidine de selamlar olsun.
Hasibe Dal okurunun profil resmi
Teşekkür ederim, kesinlikle Yaşar Kemal en büyük memleket meselelerini kendine dert edinmiş, toplumsal aksaklıkları sonuna kadar dile getirmiş biri. Bize düşen de onu okumak, okutmak. :)
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.