·140 syf.····Okunma: 18 Şubat 2026 21:51 "Kitabı okumadan önce eser hakkında derinlemesine bir araştırma yapmak gerekiyor. Dostoyevski; Rus aydınlarının etkilendiği rasyonalizm ve pozitivizm akımlarını, Yer Altı Adamı üzerinden bir eleştiriye tabi tutar.
Kahramanın, 'Ben hasta bir adamım,' diyerek söze başlaması; bana göre onun aşağılık kompleksiyle dolu ve nefret edilecek kadar dürüst olmasından kaynaklanmaktadır.
Topluma uyum sağlamayı her ne kadar çok istese de bunu başaramaz ve bu başarısızlığın hıncını intikam alarak çıkarmak ister. Ancak zihni o kadar karmaşıktır ki, kurduğu bir sürü plan daha düşünce aşamasındayken çöker; bu da onun kendisine olan öfkesini artırır. Sonuçta bütün acısını yine kendinden çıkarır.
Yanlış ve doğru kavramlarını mantık çerçevesine oturtamaz. Ona göre insan, doğası gereği bazen bilerek yanlış olanı seçme arzusu taşır ve bu irrasyonel seçim aslında insanın en büyük özgürlüğüdür. Bu yüzden onun dünyasında 2 x2 = 5 bile olabilir; çünkü o, 2 x 2 = 4 kesinliğinin ruhu hapseden bir duvar olduğuna inanır."