Anti - Kapitalist Günlükler
2026 28. kitabı
David Harvey okumalarında son düzlüğe girdim gibi. Birkaç kitabı kaldı. Her kitabı birbirini tamamlayarak Kapitalizm, Marksizm, Sınıf İlişkileri, Krizler ve Toplumsal gerçeklikler üzerine sağlam bir bilgi birikimi inşa ediyor. Anti-Kapitalist Günlükler kitabında hem geçmişteki olaylara ve kitaplarına referanslar içeriyor hem de geleceğe dair öngürülerde bulunuyor. David Harvey bu kitabı yazmasıyla ilgili birkaç amaçtan bahsediyor. 1) Anti – emperyalizmi ve sınıf mücadelelesini politik ve entelektüel gündemin merkezine oturtmak 2) Sosyalist solun yenilenmesi 3) Kapitalisme karşı sosyalist alternatiflerin nasıl geliştirilebileceği (Bu düşüncesi bana Eric Olin Wright'ın yazdıklarıyla benzerlikle olduğunu gösterdi) 4) Neoliberalizmin hayatta kalabilmek için Neo-Faşizmle ittifakı (Trump'ın 2016 yılında seçilmesiyle beraber tüm dünyada yükselişe geçen Kapitalizm ve Aşırı sağın ittifakı) Yine kitabı okurken "Rıza'nın İnşası" kavramı çok ilgili çekti. Ve bana Noam Chomsky'nin Rızanın İmalatı'ndaki argümanlarını hatırlattı. Rızanın İnşası: Başka gerçeklikleri maskelemek için "Tanrı inancı, vatan sevgisi, kadının toplumdaki yeri, yabancı karşıtlığı, yoksulluk, ekonomik büyüme" gibi kavramların sürekli olarak kamuoyu önünde tekrarlanmasıdır. Bugün ekonomik, toplumsal ve yapısal olarak krize girmiş tüm sağ iktidarlar yeniden seçmenin rızasını ve oyunu kazanabilmek için bu yöntemlere sıkça başvuruyor. Edinilen ya da kazanılan medeni ve siyasi hakların (stk, lgbt, siyasi katılım, ekonomik yan haklar) içi boşaltılmış durumda. Topluma havuç gösterip, daha önem arz eden, hayati haklarını ellerinden alıyorlar. Nedir o hayati haklar? Namerde muhtaç olmadan yaşayabilmek, düşüncelerini ceza görmeden ifade edebilmek, fırsat eşitliğine sahip olabilmek vb. Aslında bize verildiği söylenen tüm haklar, sağlandığı söylenen tüm refah bir yanılsamadan ibaret. Yaşadığımız dünyada bir birey olarak insan onuruna yaraşır şekilde yaşayabilmek için önce bulunduğumuz dünyayı anlayabilmek çok önemli, sonrasında bunu başkalarına anlatabilmek, başkalarına anlattıktan sonra kader birliği yapıp eyleme geçebilmek ve en nihayetinde sistemi değiştirebilmek veya reforme edebilmek gerek.
Siyaset
Anti-Kapitalist GünlüklerDavid Harvey · Sel Yayıncılık · 202211 okunma